4.7 C
Belgrade
04/02/2023
Srbija

Mesto koje volim

Mesto koje volim

Mesto koje volim je projekat društvene odgovornosti koji Banca Intesa 2011. godine, po prvi put realizuje uz podršku Ministarstva kulture, a u saradnji sa neprofitnom organizacijom Evropa Nostra SrbijaRepubličkim zavodom za zaštitu spomenika kulture.

Projekat ima za cilj edukaciju o značaju kulturno–istorijskog nasleđa, ambijentalnih celina i prirodnih lepota, ali i obnovu onih koje većina prepozna kao mesta od posebnog značaja, iz sredstava Banca Intesa.

Danas je registrovan 2,391 spomenik kulture u Srbiji, kao i mnoštvo nacionalnih parkova i predela netaknute prirode. Sva ova mesta su deo ne samo istorijskog i prirodnog miljea naše zemlje već i značajan činilac nacionalnog identiteta. Prema Okvirnoj konvenciji saveta Evrope o kulturnom nasleđu za društvo, pravo čoveka na njegovo nasleđe je neodvojivo od prava na učešće u kulturnom životu i jedan je od preduslova nesmetanom održivom razvoju i unapređenju kulturne raznolikosti.

 

Prepoznajući ulogu korporativnog građanina, a u skladu sa svojim dugoročnim planovima, Banca Intesa želi da pomogne u očuvanju mesta i objekata koja su od posebnog značaja za građane Republike Srbije, pozivajući sve zainteresovane da predlažu mesta koja za njih i za njihove zajednice imaju poseban značaj kako bi se našla na listi Mesta koje volim, a ona koja su izgubila stari sjaj, bila obnovljena.

Mesto koje volim nam pruža priliku da pitamo svoje sugrađane šta je njima važno, omogućujući im da sami stvore bazu svojih omiljenih lokacija, ujedno povećavajući šanse da one budu obnovljene.

Projekat će se realizovati u tri faze:

 

I   Faza nominacije, u okviru koje javnost predlaže omiljena mesta i to do 30. septembra

II  Faza glasanja, javnost glasa za jedno od mesta koje će se naći na listi 10 finalista do 30. decembra

III Faza obnove najmanje tri mesta koja dobiju najviše glasova iz budžeta Banca Intesa.

 

Građani će svoje omiljene kulturno-istorijsken objekte, ambijentalne celine, ali i društvene znamenitosti moći da npredlažu putem sajta www.mestokojevolim.rs, kontakt centra             011/310 88 10      , slanjem maila sa slikom na info@mestokojevolim.rs ili ubacivanjem posebno dizajniranih dopisnica u kutije u ekspoziturama Banca Intesa.

Stručna komisija sastavljena od 5 članova istaknutih ličnosti u kulturi prati sve procese u okviru projekta Mesto koje volim sastavljajući finalnu listu od 10 najznačajnijih mesta.


Slične vesti