3.9 C
Belgrade
04/12/2022
Srbija vizuelne umetnosti

MESEČNA NAJAVA – JUL U SPOMEN-ZBIRCI PAVLA BELJANSKOG

Kosta MilicevicDela stara jedan vek: Kosta Miličević – slikar i model

             U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će od 24. jula 2013. godine biti otvorena postavka Dela stara jedan vek: Kosta Miličević – slikar i model posvećena delima iz Kolekcije Pavla Beljanskog nastalim tokom 1913. godine. Kamernom postavkom biće obuhvaćena tri dela iz stalne postavke Spomen-zbirke: dve slike Koste Miličevića (1877–1920) Dečko sa belim šeširom i Crkva Sv. Save, kao i skulptura Živojina Lukića (1889–1934) Kosta Miličević. Na ovaj način biće obeležena stogodišnjica postojanja dela, ali će biti ukazano i na stvaralaštvo prve generacije srpske moderne i okruženje u kome su umetnici ove generacije stvarali, s akcentom na Kostu Miličevića i 1913. godinu. Izložba će biti otvorena do 25. avgusta 2013. godine, a tokom njenog trajanja biće organizovana tumačenja postavke i projekcije filmova.                                        

 Novosadsko dečije leto u Spomen-zbirci pavla beljanskog

             Tokom letnjeg raspusta, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog se pridružuje manifestaciji Novosadsko dečije leto 2013, koje će se u organizaciji Fondacije „Deci na dar“ održati na više lokacija u gradu. Kroz razgovor i igru deca će dobiti prva saznanja o osnovama karikature, praviće zajednički foto-album, odlikovanja i plakete po sopstvenoj zamislili. Program Novosadskog dečijeg leta u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog održaće se od ponedeljka 29. jula do petka 2. avgusta u dvorištu muzeja, u vidu kreativnih interaktivnih radionica. Program je namenjen grupama od 15 učesnika, uzrasta od 6 do 12 godina.

 Leto u vrtu galerija

             Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice srpske (Trg galerija 1−2, Novi Sad) i ovog leta organizuju manifestaciju Leto u vrtu galerija koja je tokom 2012. godine realizovana sa velikim uspehom. Svakog četvrtka, u terminu od 20.30 do 23.00 sata, u zajedničkom vrtu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske biće organizovan program za posetioce koji žele da se na nekonvencionalan način upoznaju sa delima srpske nacionalne umetnosti, sa kulturama različitih naroda i da se u prijatnom ambijentu vrta opuste uz filmove, muziku, plesi  druženje.

 

Program:

4. jul 2013. godine – Veče italijanske opere

(organizacija: Ambasada Italije i Italijanski institut za kulturu, Beograd i Galerija Matice srpske)

 11. jul 2013.  godine – Veče barokne i klasične muzike

(organizacija: Muzička škola „Josip Slavenski“, Novi Sad i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog)

 18. jul 2013. godine – Veče francuskog filma

(organizacija: Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji – ogranak u Novom Sadu i Galerija Matice srpske)

 25. jul 2013. godine – Putopisne priče: Japan

(organizacija: dr Lazar Trifunović, Novi Sad, Ambasada Japana, Udruženje ljubitelja Japanske kulture, Novi Sad i Galerija Matice srpske).

 karikature Pjera Križanića u Spomen-zbirci Pavla beljanskog

            U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u toku je izložba karikatura Pjer Križanić: hroničar jednog vremena, realizovana po nagrađenom radu Marije Radisavčević, dobitnice Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za 2012. godinu.

            Delo karikaturiste Petra Pjera Križanića (1890–1962), zauzima istaknuto mesto u okvirunaše umetničke i društvene istoriografije, a postavka u Novom Sadu obuhvata izbor radova iz fondova dve institucije. Biće predstavljeno 26 karikatura iz Umetničke galerije„Nadežda Petrović“ u Čačku i13 karikatura izLikovnog fonda Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, što omogućava sagledavanje Križanićevog stvaralaštva i jugoslovenskih političkih prilika. Kustos izložbe u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, koja je otvorena do 18. avgusta, je Jasmina Jakšić Subić.

Slične vesti