4.7 C
Belgrade
02/12/2022
rezultati konkursa Srbija

„Matićev šal“ za Miloša Brkića

nagradaTradiocinalana nagrada „Matićev šal“, koja čuva uspomenu na pesnika Dušana Matića, dodeljena Milošu Brkiću iz Požege za delo „Senke u očima“. Manifestaciju po 32. put organizuje Narodna biblioteka u Ćupriji.
Mladom pesniku Milošu Brkiću iz Požege uručena je književna nagrada „Matićev šal“ u okviru tradicionalne kulturne manifestacije 32. „Matićevi dani“.
Brkić je nagradu dobio za zbirku pesama „Senke u očima“ u izdanju Narodne biblioteke Užice.
„Matićev šal“ se dodeljuje pesnicima do 27 godina za najbolju prvu zbirku pesama, objavljenu između dve manifestacije. Nagrada se sastoji od unikatnog ručno pletenog šala, povelje i novčanog iznosa.
Obrazlažući odluku, predsednik žirija i Udruženja književnik Srbije Radomir Andrić iz Beograda je istakao da dvadesetsedmogodišnji Miloš Brkić „za razliku od mnogih svojih vršnajaka, uspeva da uspotavi prisnu komunikaciju sa ovovremenim čitaocima, prvenstveno melodioznim lirskim iskazima i lucidnim promišljanjem onoga što vidimo i onoga što samo naslućujemo, ostvarujući tako, kako sam naglašava, neophodnu slikovnu i značenjsku fuziju“.
„Brkić, potencirajući, istovremeno putokaze do iluzornih izvora drugačijeg sveta, u odnosu na postojeći, traga za „senkama“ minulog detinstva i prvih mladalačkih snevanja i lovi svojstva jezičke ekspresije u višedelnim poetskim datostima, koliko refleksivnim, toliko lirski ustreptalim“, rekao je Andrić.
U svakom slučaju, ova poezija nam otkriva ovovremenog intelektualca, koji se ne miri sa kanonizovanim modelima pevanja, zaključio je Andrić.
Brkić je rođen 1986. godine, završio je Fakultet za uslužni biznis u Novom Sadu.
Govoreći o „Matićevim danima“ Andrić je istakao da „vreme ne samo ovdašnje, na izvestan način i ono ranije, nikada nije imalo previše sluha za pesnike koji dolaze i donose nešto svoje – drugačije i u poetskom osmišljvanju, kako bi rekao Dušan Matić, slobodnije i subverzivnije“.
Otud ova manifestacija odoleva izazovima vremena i opstaje nezavisno od nedostataka materijalnih sredstva i veće društvene pomoći.
U konkurenciji za nagradu bio je veliki broj knjiga pesnika iz gotvo svih delova Srbije.
„Matićevi dani“ se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Skupštine opštine Ćuprija, a posvećeni su velikanu srpske književnosti, nadrealisti, akademiku i diplomati Dušanu Matiću (1898-1980), rođenom u Ćupriji 13. septembra.
Pre svečanog uručenja nagrade u Narodnoj biblioteci „Dušan Matić“ u Ćupriji, koja se nalazi u rodnoj kući Matića, održan je „okrugli sto“ na temu „Dušan Matić između rečenog i nerečenog“.
„Matićevi dani“ počeli su 9. septembra, a završiće 16. septembra operskim arijama: Danilo Stošić, tenor, Jovana Čurović, sopran, Dejan Lutovac, tenor, uz klavirsku pratnju Nevene Živković.

Slične vesti