3.6 C
Belgrade
01/12/2022
izložbe Srbija

Mart u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

price iz nociSpomen-zbirka na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

             Na 36. Međunarodnom sajmu turizma koji će se održati od 27. februara do 2. marta 2014. godine u Beogradu, učestvovaće i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog. Ova institucija od nacionalnog značaja koja prisustvom na kulturnoj sceni Novog Sada i Srbije na najvišem nivou kontinuirano promoviše umetničko nasleđe – jednu od najcelovitijih kolekcija srpske moderne umetnosti prve polovine 20. veka, biće predstavljena u okviru prezentacije Turističke organizacije Grada Novog Sada.

 Međunarodni dan žena u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog: Mami na dar

 Povodom Međunarodnog dana žena (8. mart), u saradnji Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ treću godinu za redom biće organizovani zajednički obilasci galerije za predškolce i njihove mame.

Spomen-zbirka i PU „Radosno detinjstvo“ i ove godine osmislile su druženje u muzeju kojim će predškolci iz nekoliko novosadskih vrtića na drugačiji način mamama čestitati Dan žena. Umesto priredbe, mame i deca će provesti zajedničko popodne u muzeju slušajući priče o umetničkim delima iz kolekcije Pavla Beljanskog, kao i o dečijim radovima nastalim tokom trajanja Dečje radionice 2013. i predstavljenim na izložbi U ateljeu Nadežde Petrović (25.1 – 16.3.2014).

Tokom trajanja izložbe biće organizovano i edukativno druženje sa vaspitačima novosadskih vrtića PU „Radosno detinjstvo”. U cilju što kvalitietnijih rezultata nastavljen je ciklus predavanja namenjen vaspitačima, da bi se najmlađi, pre početka rada naredne radionice, još u matičnim ustanovama što bolje upoznali sa programom, pojmovima i sadržajima muzeja.

 Filmsko veče: slikar Jovan Bijelić

                U četvrtak 13. marta, u 19 časova, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog organizuje filmsko veče posvećeno slikaru Jovanu Bijeliću.

Ove godine kada se obeležava 130 godina od rođenja i pola veka od smrti Jovana Bijelića (30. jun 1884 – 12. mart 1964), publika će biti u prilici da se kroz dokumentarnu emisiju Jovan Bijelić (serijal Slikari i vajari, RTB), upozna sa životom i stvaralaštvom jednog od naših najpriznatijih umetnika, studenta krakovske Akademije, cenjenog scenografa Narodnog pozorišta i značajnog likovnog pedagoga, koji je sa šest dela zastupljen u kolekciji Pavla Beljanskog: Devojka sa knjigom i Kupačica (1929), Primorje i Slikar (1932), Žuti šal i Motiv iz Bosne (1937). Polusatna dokumentarna emisija rađena je u režiji Mike Miloševića, po scenariju Lazara Trifunovića.

Ulaz je slobodan.

Mesec frankofonije u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

             Povodom obeležavanja Meseca frankofonije 2014 (20. mart), Spomen-zbirka Pavla Beljanskog u saradnji s novosadskim ogrankom Francuskog instituta u Srbiji se pridružuje ovoj manifestaciji u subotu 22. marta u 17 časova i u četvrtak 27. marta u 19 časova.

 Priče iz noći

Na programu je francuski animirani film pod nazivom Priče iz noći (Les Contes de la nuit de Michel Ocelot) (2011, 84′), koji je učestvovao na 64. festivalu u Berlinu. Reč je o delu reditelja Mišela Osloa, poznatog po prethodnim ostvarenjima iz serijala o dečaku Kiriku. U ovoj priči, svake večeri, devojčica, dečak i kino operater nalaze se u jednom malom napuštenom bioskopu, prepunom čudesa. Troje prijatelja maštaju, crtaju, igraju se svih mogućih igara jedne magične noći kada sve postaje moguće… Priče iz noći, kao i prethodni filmovi reditelja Mišela Osloa, izuzetno je koloristički rešeno delo inspirisano kulturom, tradicijom i folklornom ornamentikom različitih zemalja, ovog puta bazirano na ideji teatra senki. Film za koji su glasove dali Žilijen Bleramis, Marin Grize i Mišel Elijas, snimljen je na francuskom jeziku i titlovan na srpski.

Ulaz je slobodan.

Kiki kraljica Monparnasa na filmu

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog je u četvrtak 27. marta u 19 časova istim povodom organizovan ciklus kratkog filma Kiki kraljica Monparnasa na filmu, posvećen Alis Pren ili Kiki sa Monparnasa (1901–1953). Inspiracija za umetnike među kojima je bio i Sava Šumanović, Kiki nije bila samo model, već je dobijala uloge u značajnim eksperimentalnim filmovima iz dvadesetih godina prošlog veka. Najznačajnija ostvarenja koja će publika imati priliku da pogleda jesu filmovi Fernana Ležea Mehanički balet (1923), Mana Reja Povratak razuma (1923), Emak – Bakia (1926) i Morska zvezda (1928) i Intermeco Rene Klera (1923).

Za ljubitelje nacionalne moderne umetnosti nije neobično uključivanje Spomen-zbirke u manifestaciju  koja promoviše i proslavlja francuski jezik i kulturu. Sa njom je povezuju životne i stvaralačke biografije darodavca Pavla Beljanskog, kao i mnogobrojnih umetnika zastupljenih u njegovoj kolekciji. Svi su delovali u okvirima evropskih konteksta XX veka i stvarali dela koja po svojoj vrednosti prevazilaze nacionalne okvire. Ulaz je slobodan.

 Monografija Spomen-zbirke Pavla Beljanskog po promotivnoj ceni

 Spomen-zbirka Pavla Beljanskog nastavlja sa akcijom – i u 2014. za ljubitelje umetnosti izdanja i suveniri Spomen-zbirke i dalje su u ponudi, po veoma popularnim cenama.

 Posebna ponuda – kapitalno izdanje monografije Spomen-zbirke Pavla Beljanskog (ćirilica, latinica, engleski), možete obezbediti po ceni od 2.990,00 dinara (sa više od 70% popusta).

U ponudi su i druge reprezentativne publikacije Spomen-zbirke: katalog-vodič Spomen-zbirke Život posvećen umetnosti u štampanoj i elektronskoj formi na srpskom i engleskom jeziku, katalozi Sava Šumanović – slikar magijskog realizma, Nadežda Petrović: s obe strane objektiva, Parisko iskustvo Save Šumanovića, Pjer Križanić: hroničar jednog vremena, Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Zora Petrović, kao i Memorijal Pavla Beljanskog – novo izdanje štampano nakon 20 godina, te drugi naslovi važni za svaku biblioteku.

Sve potrebne informacije mogu se dobiti na telefone 021/472-99-66, 528-185, putem e-mail-a: kontakt@pavle-beljanski.museum ili u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog (Trg galerija 2).

Radno vreme:

Sreda – nedelja: 10–18h
Četvrtak: 13–21h
Ponedeljkom i utorkom zatvoreno.

Četvrtkom ulaz besplatan za individualne posete.
Uz obaveznu prethodnu najavu postoji mogućnost postavljanja rampe za osobe sa invaliditetom.

Slične vesti