22.2 C
Belgrade
04/06/2023
sajam knjiga 2010

Maraton kratke priče na Sajmu knjiga

Četvrtak 28. 10. 2010. 14h
Petak 29. 10. 2010. 14h
Sala Borislav Pekić

Festival kratke priče Kikinda Short će tokom sajamskih dana predstaviti više od petnaest stranih i domaćih pisaca. U četvrtak i petak, 28. i 29. novembra, s početkom od 14 časova u Sali Borislav Pekić svoje kratke priče će čitati i britanska autorka Sofi Kuk: „Stvarno se radujem ću učestvovati na Sajmu knjiga u Beogradu. Odlično je i što ću upoznati puno novih srpskih pisaca, a naročito mi je drago to što ću ponovo videti stare prijatelje sa Kikinda šorta. U ovom trenutku sam naročito zainteresovana za tekstove kojima je u fokusu rasprava o književnosti: oduvek sam uživala u esejima pisaca poputu Tolstoja ili Hakslija. Nadam se da ću ovoga puta saznati nešto više o esejističkoj literaturi o srpskoj književnosti.’’
Organizatori žele da čuvenu atmosferu Kikinde prenesu i na beogradski Sajam.’’Tokom godine nam se neprestano javljaju ljudi i govore kako se rado sećaju dana provedenih u Srbiji, neki od njih čak govore da im je to uteha u tužnim periodima”, kaže Srđan Papić, koordinator festivala.’’Namera nam je da taj duh pokažemo i na Sajmu.”
Autori će se smenjivati u brzom ritmu, svako od njih će čitati na svom jeziku dok će prevod priča, ukoliko je potreban, biti prikazivan na video bimu. Autori će čitati priče sa festivala, ali i nove tekstove. Ko god želi da vidi šta je kratka priča danas, ne samo kod nas već i u širim okvirima, trebalo bi da se popne do Sale Borislav Pekić, ističu organizatori.
Pored Sofi Kuk, svoje kratke priče čitaće još slovenačka književnica Vesna Lemaić, Rade Jarak i Andrija Škare iz Hrvatske, Dimitar Samardžijev i Vladimir Martinovski iz Makedonije, te autori iz Srbije Slobodan Bubnjević, Igor Marojević, Nenad Šaponja, Miloš K. Ilić, Biljana Ćućko, Mirjana Đurđević, Vule Žurić, Čarna Popović, Mihajlo Pantić i Srđan Srdić.

Slične vesti