-0.4 C
Belgrade
29/03/2023
promocije region Srbija

Mali rečnik simbola Larousse

Sadrži blizu 1.000 pojmova i preko 300 ilustracija najpoznatijih simbola kroz istoriju ne samo zapadne civilizacije i hrišćanstva nego i drugih religija, društava Bliskog i Dalekog istoka, klasičnih kultura i mitologija antičkog sveta.

Mali rečnik simbola LAROUSSE rezultat je višegodišnjeg studijskog istraživanja grupe autora, koji slikom i rečju sintetizuje bogati svet simbola. Pouzdan i iscrpan, ovaj leksikon na jednom mestu, po vrlo pristupačnoj ceni, daje presek značenja tradicionalnih simbola u najznačajnijim kulturama, mitologijama i religijama sveta. On sadrži blizu 1.000 pojmova i preko 300 ilustracija najpoznatijih simbola kroz istoriju ne samo zapadne civilizacije i hrišćanstva nego i drugih religija, društava Bliskog i Dalekog istoka, klasičnih kultura i mitologija antičkog sveta.

 

U simbolu su smisao i materijalizacija nerazlučivi. Lav može da simbolizuje plemstvo, a tigar podmuklost. Ali, lav u prirodi nije plemenitiji od tigra, niti je tigar podmukliji od lava. Ovim dvema zverima pripisane su apstraktne osobine na kulturološkom planu i upravo taj kulturološki ulog stvara simbole. Svaki simbol proističe iz nekog društvenog ugovora. Smisao mu je dodelila istorija, kulturna baština, i samo istorijski preobražaj i kulturna revolucija, u kojoj su raskinuti i preinačeni društveni ugovori, mogu da ga promene. Desetak crvenih ruža koje rastu u nekoj bašti ne simbolizuju ljubav. Kada se ubere i veže u buket i kada ga muškarac pokloni ženi, cveće simbolizuje naklonost i privrženost, ali samo zbog postojeće konvencije koju muškarac ne pokušava da promeni i koju žena prepoznaje.

Simboli se često koriste i u izrekama, uzrečicama i poslovicama kojima Mali rečnik simbola obiluje, ali je on u prevodu prilagođen našem čitaocu navođenjem brojnih primera ovakvog izražavanja iz srpskog narodnog i jezičkog blaga.

Prevod ovog kapitalnog dela popunjava višegodišnju prazninu na našem tržištu u ovoj oblasti.

 

Slične vesti