2.9 C
Belgrade
01/02/2023
Makedonija promocije region Srbija

Makedonska autorka Rumena Bužarovska u KC Gradu

Rumena BuzarovskaGRADSKA KNJIŽNICA I KROKODILOVA KUĆA ZA PISCE

Bašta Kulturnog centra Grad, utorak 21. maj od 20h

 

Gošća: RUMENA BUŽAROVSKA (Makedonija)

Kulturni centar Grad predstavlja makedonsku autorku Rumenu Bužarovsku, koja je u maju gošća rezidencijalnog programa za pisce Festivala Krokodil.

 

Pored Rumene Bužarovske, u razgovoru će učestvovati Vladimir Arsenijević (Udruženje Krokodil), Ružica Marjanović i Marija Ramović (Grupa 484, Festival Na pola puta) i Tijana Spasić (KC Grad).

 

Rumena Bužarovska je rođena 1981. godine u Skoplju, Makedoniji. Predaje američku književnost na Filološkom fakultetu u Skoplju.

 

Do sada je objavila dve zbirke priča: „Žvrljotine“ (Ili-ili, 2007) i „Osmica“ (Blesok, 2010), kao i studiju o humoru u savremenoj američkoj i makedonskoj priči „O smešnom: teorije humora kroz prizmu priče“ (Blesok, 2010). Bavi se i književnim prevođenjem sa engleskog na makedonski (J.M.Coetzee, Lewis Carroll, Truman Capote).

 

Stipendistkinja je KulturKontakt, Beč (2006) i Internationales Haus der Autoren, Graz (2008). Učestvovala je na festivalu kratke priče Kikinda short 2009 i festivalu Na pola puta u Užicu 2013.

 

Pojedinačne priče su joj prevedene na nemački (Wespennestand, Ostragehege, Lichtungen) i srpski (Treći Trg, Beton). Izbor priča Rumene Bužarovske objavljen je u ediciji „Mala kutija“ Grupe 484 pod nazivom „Ne plači, tata“. Urednica izdanja je Ružica Marjanović, a prevoditeljka sa makedonskog Marija Ramović. 

 

Čitanja su na makedonskom jeziku sa titlom.

Na stranici Krokodilove kuće za pisce možete pročitati blog Rumene Bužarovske, u kom ona piše o Beogradu, Skoplju i odnosu prema rodnim gradovima, a izbor priča „Ne plači, tata“ možete naći ovde.

 

U nastavku večeri, u bašti Kulturnog centra Grad nastupiće džez duet TaMarcord. Duet čine Tamara Bijelić (vokal) i Marko Marić (gitara), u pratnji Miloša Mamule (saksofon). Sastav izvodi džez standarde, kao i savremene džez kompozicije, sa ponekom pesmom zalutalom iz bluesa, soula ili popa.

 

 ……

Kulturni centar Grad

 

Braće Krsmanović 4, Beograd

www.gradbeograd.eu

Slične vesti