3.3 C
Belgrade
28/03/2023
izložbe Srbija vesti

Ljubav i smrt / izložba / Radovan Popović / 18.12.2015. / Matrijaršija

novo dobaljubav i smrt / izložba / radovan popović

matrijaršija, 18.12.2015.

 

život, kao takav, ljubav i smrt, kao najveći uticaj na umetnika i njegov umetnički život i delo, izložba, vođenje kroz izložbu, teorija prakse, tehnika, uticaji i posledice

u petak, osamnaestog dvanaestog u šest časova, kad padne noć i prekrije nas tama, preko ponoći, nultog časa, uoči nikodana, čudotvorca, zaštitnika dece, gospodara mOra, na dan mornara i noć nevidljivog meseca, dođite u matrijaršiju, u zemunu, đorđa čutukovića broj 13,  na izložbu, prvu i poslednju, nikada završenih slika, grafičkih eksperimenata, otisaka postkognitivnog  dela, korteksa zadnje, neistražene strane mozga,  grupe autora u jednom telu i umu materijalizovane i zarobljene.

izložene slike, zakucane rđavim ekserima, u zid od slame i blata, ulepljene jeftinim lepkom na bezvrednom papiru, su nastale nedavno, tamo gde jesu, posredstvom materijala, kanalizovane i inicirane svevidećem, iako naizgled dvodimenzionalne, čak i okrenute naopako ili ka zapadu i istoku, širini, snagu emituju ili crpe, u zavisnosti od posmatrača i njegovih namera, svesti i savesti a k dubinama svih postojećih dimenzija, ogledala. periferni vid, mrtvi ugao.

tokom trajanja izložbe, u periodu ne dužem od 23 dana, koja će biti postavljena, ostavljena, vremenom dopunjena, modifikovana i na kraju rasturena, dematerijalizovana i nevidljiva, desiće se čitav sijaset akcija koji će biti u bliskoj vezi sa izložbom, njenim uzrokom, tokom i posledicama, kako na prvo lice jednine, tako i na ostala lica množine. mazanje ratničkih boja, crne ruke po zidovima, štampa, sito štampa, ručna štampa, ulje i voda kao baza, razlike u pristupu i sličnosti jedinki, nešto radikalnijeg pristupa praksi, poslednjih godina teoriji, transcendentalne provinijencije, analitike i eksperimentalne hemije u svojstvu objekta eksperimenta, subjekta parapsihologije, nadriegzistencijalizma, metabaronizma, pseudokultike, pomirenosti sa nestajanjem, iščekivanju kraja, sna smirenja, životarenjem na kraju, beskraju u pohod.

kombinacije, kooperacije, intervencije, u prostorima galerije, kluba, ateljea i podruma, ispod stola i po podu, u korist argumenata protiv i za, glasni razgovori, oštri pregovori i prećutni dogovori, sukobi umova, neumova, nesvest, proslava, poslednji čas, kraj jednog, početak drugog, treće u najavi, sutra ponovo, ovoga puta potpuno drugačije, naopako, uz snažno prisustvo autora i njegove bulumente, primitivnog plemena i otpadnika, matrijaršijskih urođenika, operativaca kontraobaveštajaca, podrivača, tvoraca sopstvene, prve, jedine i poslednje iracionale. budite spremni u svakom trenutku i otvoreni za sve, ništa nije nemoguće.

autor će ovom prilikom, na otvaranju, posebnu pažnju posvetiti pravljenju ličnih, personalnih koktela, oblikovanih po proceni konzumenta, na bazi ne samo alkohola. slobodno donesite svoj omiljeni element, otrov, eliksir, biljku, ništa nije strano ovom eksperimentatoru na sopstvenom telu, umu i duhu, ljudskoj grešci, nebinarnom kodu, starijem gospodinu u duši a deteta u telu veoma odraslog čoveka za koga niste znali ali ste ga već sretali u parku, u ulazu, na izlazu, ulici, biblioteci, u crnom odelu, crvenom. sa ružom iste boje. pogledom ispod obrva, u senci oboda šešira, gleda u ljude, gleda žene i hrani golubove. odaje utisak da je vrstan šahista iako ne igra niti komentariše. kibicer, rekli bi, voajer. nešto valjda može i da se prećuti.

na otvaranju izložbe nastupiće Ljubavnici, tu će biti i Smrtnici, a do jutra ostaće samo Aveti. muziku biraju Izvanredni Bob i Nikola Cakić, očekuje se hladno i maglovito vreme.

———————————————–
www.novodobafestival.net

Slične vesti