17.3 C
Belgrade
07/06/2023
31. jul esejistika Makedonija poezija

Литерарни конкурс „Ацo Шопов“

Поводом стогодишњице од рођења Аце Шопова, удружење ,,Македониум“ расписује Литерарни конкурс за есеј или песму инспирисане од лика и дела Аце Шопова.

Есеј или песма (један учесник може да пошаље један есеј и/или три песме) треба да буду написани на македонском или српском језику, македонском или српском ћирилицом, да нису до сада објављивани и чији су аутори из Србије и земаља региона.

Есеј односно песме се достављају електронским путем на меил адресу удружења: makedonium.belgrad@gmail.com са назнаком за литерарни конкурс, и име и презиме учесника, најкасније до 31. јула 2023. године.

Изабрани радови ће бити објављени у двојезичној књизи ,,СРМА за Ацу Шопова“ која ће бити промовисана на Сајму књига у Београду, а на промоцију ће бити позвани сви заступљени аутори.

Ацо Шопов (1923-1982) је био познати македонски песник, романописац, есејиста и преводилац. Шопов је објавио осам збирки поезије, укључујући „Мирис на камфор“ (1952), „Песни“ (1958) и „Речник за неприлагођене“ (1970). Његова поезија карактерише митско, магично и надреалистичко уједначење које је често инспирисано македонским фолклорним и историјским наслеђем. Његове песме се често карактеришу надреалистичким елементима и изразитим поетским сликама, а баве се темама као што су љубав, природа, друштво и филозофија. Шопов је такође био признат као преводилац, а превео је дела многих светских песника на македонски, укључујући Шекспира, Неруду, Горког, Лорку и многе друге. Он је такође написао три романа и низ есеја о књижевности и уметности. Данас се сматра једним од најважнијих македонских песника 20. века.

Slične vesti