35.8 C
Belgrade
16/07/2024
Liter-karta Presing izdavaštvo Siniša Puač Srbija

Liter-karta: Siniša Puač

Siniša Puač (Sremska Mitrovica, 1975) diplomirao je na katedri za srpsku književnost, odsek za srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću i teorijom književnosti, na beogradskom Filološkom fakultetu.

Od 2001. pa do kraja 2003. na lokalnoj sremskomitrovačkoj stanici „Radio Sava“ u prepodnevnim terminima vikendom vodi program različitih formata i sadržaja. Početkom 2002. godine učestvuje u snimanju low-fi SF filma Slavka Vukanovića „Jedan je..“, u ulozi Zemljanina. Jedan je od učesnika na 19. festivalu mladih pesnika Srbije i Crne Gore u Zaječaru. U leto iste, 2004. godine, uređuje program „Smart radija“ i pridružuje se neformalnoj umetničkoj grupi „Gruppo paramilitare per la guerra psihologica“ čijim radom nastaju tri sezone od trideset epizoda radio-fanzina „U zmajevom gnezdu“ emitovanog na sremskomitrovačkom „Smart radiju.“ Tokom jeseni i zime grupa izvodi u javnosti i dva performansa: Low Tech AV Experiment UZG na otvaranju Smartfesta 2 u Domu omladine i „Kroz pustinje i prašume Mariutanije“ na Maloj sceni Pozorišta „Dobrica Milutinović“ Aa2005. godine potpisuje jednu od 20 najboljih priča iz reda za vize, objavljenu i u prevodu na engleski u istoimenom zborniku Građanskog pakta za jugoistočnu Evropu (2. izdanje Popkult).

 Zbirka pesama Ex prazno izlazi 2006. kao jedna od tri nagrađene na konkursu Biblioteke Gligorije Vozarović i Književne opštine Lukijan Mušicki. Zbirku prati video-rad Ex prazno – neposredna prodaja, prikazan u kafeu „Zoki“ u Sremskoj Mitrovici na promotivnoj projekciji zbirke u okviru DJ serijala Kolektiva Groovanje vs. Broojanje. Priču Dosije „Trst via Sirmium, doktorov izveštaj“ međunarodni žiri pograničnih književnih susreta Forum Tomizza uvršćuje u zbornik Lapis Histriae 2007. u izdanju Gradske knjižnice Umag. Leta 2008. GODINE među učesnicima je međunarodne letnje škole i književnog festivala Pontes na Krku. Početkom naredne godine u okviru projekta Obrazovni kvorum objavljuje esej „Savski bulevar“ koji u štampanom izdanju izlazi 2010. u okviru zbornika Pesnici carskog grada Književne zajednice Sremska Mitrovica i Srpske knjige iz Rume. Od zime 2009. učestvuje u osnivanju i radu neformalne sremskomitrovačke umetničke grupe FAZA (Fabrika za akciju), u kojoj organizuje sadržaje u domenu književnosti: tribine,promocije, poetske mitinge, javna čitanja. Od 2012. objavljuje ili javno čita nove pesme, u sremskomitrovačkoj knjižari Bukbar, na Radiju Novi Sad i Betonu. Zbirka poezije Zajutrak na E-75   izlazi 2018. godine, praćena i foto-serijalom istog naslova. U okviru Udruženja građana „Emhajd park“ od 2019. organizuje pet izdanja MHide Park Festivala sa misijom međugeneracijske i susedske solidarnosti i stepenastog odrastanja. U zimu 2020. pokreće fb stranicu KPCZ (Književnost pod crnom zvezdom) na kojoj objavljuje snimke javnih čitanja i prikaze knjiga savremenih domaćih autora. Samostalni srpski tjednik Novosti iz Zagreba objavljuje mu 2022. tekst pod naslovom Kako (ni)sam glasao na referendumu. Dokumentarni film Dušana Smoleta „4 granice u 27 minuta i 27 sekundi“ Ateljea Varan u okviru radionice Varan Balkan sniman je 2023. godine ipo njegovoj ideji. Zbirka pesama 99 izgovora kasnije mu izlazi 2024. godine.  

Živi u Sremskoj Mitrovici sa ćerkom Lirom, predaje maternji jezik i književnost u srednjoj medicinskoj školi, govori i piše na srpskom i srodnim jezicima, u slobodno vreme radi kao turistički vodič.

Slične vesti