10.8 C
Belgrade
09/12/2022
pozorište region Srbija

Lisabonska priča na zatvaranju Tvrđava teatra

Poslednjeg takmičarskog dana festivala, u petak na Tvrđava teatru, nastupili su glumci Narodnog pozorišta Niš sa Nušićevom komedijom “Ožalošćena porodica” u režiji Andraša Urbana.Predstava je najavljena kao “novo, radikalno tumačenje klasičnog dela Branislava Nušića, od reditelja Andraša Urbana, koji je dobio nagradu na prvom festivalu Tvrđava teatra”.

Treći Tvrđava teatar završava se 20. avgusta. Tada će biti uručene nagrade najboljoj predstavi, režiji, glumici, glumci i izvedena “Lisabonska priča”, fado balet za pobednike. Libreto je napisala Maja Volk, koreograf je Aleksandar Ilić.

PRATEĆI PROGRAM

Petak, 20. avgust u 21.00 čas, Mali grad

Saša Ilić, Maja Volk, Beogradski fadisti i solisti baleta Narodnog pozorišta Beograd

LISABONSKA PRIČA

Fado balet

Libreto: Maja Volk

Koreograf: Aleksandar Ilić

Solisti: Ivana Kozomara, Milja Đurić, Olga Olćan, Miloš Isailović, Tamas Čsimadia i Miloš Marijan.

Beogradski fadisti: Maja Volk, Maja Klisinski, Aleksandra Radonjić, Bojan Knežević, Dejan Savić, Jovica Šošić, Ivica Stjepanović i Nemanja Sekiz.

Premijera 14. maja 2010. godine u okviru revijalne večeri 14. Festivala koreografskih minijatura.

Ana Ivančević, Miloš Isailović, Aleksandar Ilić.

Nevena Filipović,

 

Da li je patnja zaista plemenita osobina od kojih ljudi postaju bolji, a Fado, umetnost melanholije i tuge, pesma nesrećnih? Ne znam. Znam da sam svaku pesmu proživela, doživela, odživela, a znam i razlog. Publici pružamo balet, pesmu, muziku i priču da i vi shvatite zašto u životu volite, da živite po ovoj muzici i igrate je baš ovim koracima

Maja Volk

 

O PREDSTAVI

Uz odabrane numere Beogradskih fadista, naraciju Maje Volk i u koreografiji Aleksandra Saše Ilića, solisti Narodnog pozorišta odvešće nas u daleke lisabonske taverne kroz priču o ljubavi i samoći.

Balet Lisabonska priča mladog koreografa i baletskog prvaka Aleksandra Ilića, koreodrama koja spaja fado muziku i pokret, premijerno je izveden sinoć na sceni Narodnog pozorišta «Raša Plaović» u okviru revijalne večeri 14. Festivala koreografskih minijatura. Nakon velikog uspeha Ilićeve prve celovečernje baletske predstaveViva la vida! na sceni Narodnog pozorišta prošle godine, beogradska publika je za Lisabonsku priču iskazala veliko interesovanje, karte su “planule” čim su puštene u prodaju. U užarenoj atmosferi iščekivanja premijere, uzbuđena publika sa uživanjem se prepustila od

prvih taktova fada, emotivno bez ostatka “uronila” u energičnu predstavu po scenariju Maje Volk, koja je posvećena njenoj pokojnoj majci, glumici Mirjani Kodžić.

(Tanjug)

BEOGRADSKI FADISTI

Ansambl Beogradski fadisti, koji je inicirala i okupila Maja Volk, prvi je na ovim prostorima i jedan od retkih van portugalskog govornog područja, izvodi neke od najpoznatijih fado kompozicija nastalih od 19. veka do danas, pesme koje prati i zanimljiva priča o njima, Portugalu i šarmu te sve popularnije muzike. “Muzički senzibilitet nije nacionalna osobina”, ističe Maja Volk, koja je okupila osam istomišljenika i zaljubljenika u fado, sa kojima je u decembru 2009. godine imala prvi koncert u Beogradu.

Slične vesti