21.5 C
Belgrade
09/06/2023
izložbe Srbija vizuelne umetnosti

likovna kolonija na Savincu – 19. put

Pripreme oko realizacije likovne kolonije „Mina Vukomanović Karadžić“ koja će biti organizovana na Savincu od 12. do 20 jula, privode se kraju. Učešće na manifestaciji, do sada je potvrdilo pet priznatih umetnika iz Srbije.

Manifestacije će biti otvorena u četvrtak 12. jula u 18 sati u Modernoj galeriji Kulturnog centra izložbom radova učesnika 18. saziva Likovne kolonije. Postavku potpisuju umetnici: Svetlana JevtićBojana NikolićMario ĐikovićBranka MalićDragana Bakić i Branko Nikitović.

Učesnici 18. Saziva radili su po slobodnom izboru, s tom razlikom što su bili obavezni da Kulturnom centru, organizatoru Kolonije dostave do tri rada: jedan na temu Kolonije po slobodnom izboru u tehnici ulja na platnu, jedan na temu aktuelnog ličnog rada – ulje na platnu ili neka druga tehnika i jedan po slobodnom izboru u bilo kojoj tehnici slikanja. Na osnovu ostvarenih i dostavljenih radova formirana je izložba osamnaestog saziva zavidnog kvaliteta i nivoa, sa uglavnom predviđenom tematikom i obiljem slobodnih tema inspirisanih Minom, Savincem, Takovom i rudničko-takovskim krajem uopšte, kaže Radoš Gačić, istoričar umetnosti i urednik likovnog programa Kulturnog centra.

Predstavljanje izložbe 18. Saziva će upotpuniri projekcija dokumentarnog filma o Koloniji. Autori filma su Miroslav Bata PetrovićMiodrag Novaković i polaznici Filmske radionice, koja je 2011. godine paralelno organizovana sa Likovnom kolonijom. Film, uz najzanimljivije detalje sa prošlogodišnje manifestacije sadrži i izjave učesnika i uopšte svih aktera koji su na bilo koji način učestvovali u radu i realizaciji Kolonije na Savincu.

Na otvaranju izložbe javnost će biti upoznata i sa učesnicima ovogodišnje Likovne i filmske manifestacije.

Slične vesti