-3.7 C
Belgrade
09/02/2023
region Sajam knjiga 2014. Srbija vesti

Levo krilo na 59. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

levo kriloZa nas je književnost živa stvar, nešto što pomera granice spoznaje, provocira, podstiče na preispitivanje zato želimo da naše knjige nađu put do pravih čitalaca.

Levo krilo okuplja domaće i regionalne autore, među kojima su Vojo Šindolić, Faruk Šehić, Andrija Matić, Bojan Babić, Andrej Nikolaidis, Predrag Čudić, kao i poznati novinari Petar Luković i Ljubomir Živkov.

Čitaocima predstavljamo šest novih naslova: tri romana, dve knjige poezije i jednu dokumentarnu prozu.

 

Romani

 

Strahote podzemlja Vujice Rešina Tucića – briljantna i urnebesna proza koja se čita u jednom dahu. Ova knjiga prevazilazi sva uobičajena žanrovska očekivanja, jer autor u njoj genijalno sažima i meša politički triler, ljubavnu priču, kritiku represivnog društva, uzbudljivu naučno-fantastičnu storiju sa simpatičnim superherojem negativcem, šund roman sa mnogo seksa, geopolitičku raspravu i daje sliku korupcije i cenzure na srpskoj književnoj sceni. Smešten u socijalistički Beograd sedamdesetih godina prošloga veka, ovaj roman je poetska, rimovana, vinaverovska igra jezikom i kulturom, vrhunska parodija i konačno afirmacija neobuzdanog Erosa – života i literature.

Romanom Ubica L. M. domaćoj čitalačkoj publici premijerno će biti predstavljen mađarski pisac Laslo Marton (1959), u odličnom prevodu Marka Čudića. U majstorski ispripovedanom delu Marton uzbudljivo dočarava položaj malog čoveka u totalitarnom društvu, s posebnim akcentom na formativne godine – detinjstvo i mladost.

Levo krilo kao ekskluzivan izdavač za Srbiju jednog od najeminentnijih crnogorskih pisaca, Andreja Nikolaidisa, dobitnika Evropske nagrade za književnost, posle objavljene zbirke priča Mala enciklopedija ludila objavljuje i srpsko izdanje njegovog intrigantnog romana Dolazak, koji je već doživeo englesko i nemačko izdanje.

 

Poezija

 

Knjiga pesama Dragoljuba Stankovića S onu stranu noći prvo je izdanje u ediciji Provetravanje. Svedenošu i nenametljivošću izraza ovaj autor zauzima posebno mesto na aktuelnoj pesničkoj sceni. Tananog senzibiliteta, glasom koji ponire do samih suština života, Stanković i ovom trećom pesničkom knjigom uspeva da donese dah žive poezije jer fokusirajući se na fenomen tela doseže do svojevrsne poetske metafizike. Stanković kao da sve vreme piše jednu jedinstvenu pesničku knjigu u nastavcima. Njegovo lirsko Ja je na momente muško i žensko. Ili samo muško. Ili samo žensko. To Ja je početak i kraj sveta. Ono je dilema. Ispoved. Istina. Ono je ironija i autoironija.

Čovek zeva posle rata Tomislava Markovića je zbirka poezije koja govori o tranziciji srpskog društva iz stanja klanja u stanje poricanja. Pomoću teške artiljerije ironije i poluautomatskog humora, Marković razmatra šarolike teme srpskog društvenog sivila: cinično ignorisanje ratnih zločina (Srebrenica, Prijedor, Ovčara…) unutar srpske javnosti; ulogu književnosti u nacionalističkoj kontrarevoluciji; korumpirane medije koji su raspirivali mržnju; tranzicijski ekonomski kriminal; ksenofobiju; istorijski revizionizam koji demonizuje partizane, a četnike određuje kao borce za slobodu; antihrišćanske delatnosti Srpske pravoslavne crkve.

 

Dokumentarna proza

 

U knjizi Draža za početnike Damjana Pavlice možete saznati sve što ste hteli da znate o Draži Mihailoviću i četničkom pokretu, a niste imali koga da pitate. Pavlica sa neodoljivom neposrednošću i svežinom, snagom konkretnih činjenica demontira mistifikacije. Tečnim i ležernim stilom, autor nas sigurno vodi kroz vrtloge istorijskih događaja, potpuno se oslanjajući na relevantnu faktografiju, trudeći se da autorske intervencije svede na minimum.

 

 

 

Izdavačka kuća Levo krilo namerava i u buduće da iznenađuje i uznemiruje našu književnu i kulutrnu scenu svojim antiakademskim, kreativnim, subverzivnim pristupom životnim temama. Mi govorimo o onome o čemu se ćuti.

Vidimo se na Sajmu knjiga!

 

Slične vesti