4.8 C
Belgrade
26/11/2022
radionice Srbija

Letnji pozorišni studio Plavog pozorišta

Program:

  • ·       RADIONICA FIZIČKOG I VOKALNOG TRENINGA

          8-19.07.2013.

plavo-pozoriste-1Radionica fokusira isključivo principe glumačkog treninga kao osnovnog sredstva glumčevog svakodnevnog rada na sebi. Kroz trening se glumac konfrontira sa svojim mentalno-fizičko-voljnim opstrukcijama istovremeno upoznajući sopstvene neotkrivene kapacitete. Na taj način tening predstavlja polaznu osnovu kreacije.

Segment fizičkog treninga obuhvata učenje osnovnih elemenata čijim savladavanjem se telo oslobađa u prostoru i njihovo povezivanje u kontinuirani improvizovani tok vođen specifičnim glumačkim zadacima. Segment  vokalnog treninga obuhvata rad na disanju, oslobađanju vokala kroz fizičku akciju i kreiranju zajedničkog zvučnog ambijenta kao polazišta improvizacije.

Rad će se odvijati svakoga dana osim vikendom od 10:00 do 12:00h

Radionicu vodi glumica Maša Jelić.

 

  • ·       Radionica IGRA POSTOJANJA – scenski život izvođača

          8-19.07.2013.

Radionica ima za cilj da polaznike upozna sa idejnim i jezičkim osnovama rada Plavog pozorišta i antropološkog pozorišta uopšte. Rad će biti posvećen vežbanju inicijative i mentalne intencije, istraživanju odnosa učesnika prema muzici, pevanju i plesu, kao i kreiranju fizičkih i vokalnih akcija. Polaznici će imati priliku da kroz princip prelaženja sopstvenih granica probude scensku prisutnost i kreativnost u sebi. Tako će iskusiti jedno nesvakidašnje stanje u kojem izvođač, zajedno sa svojim partnerima na sceni i publikom, počinje da igra.

Rad će se odvijati svakoga dana osim vikendom od 18:00 do 20:00h

Radionicu vodi glumica Jelena Martinović.

 

  • ·       Internacionalni program za pozorišne umetnike

          DVE OTVORENE NEDELJE PLAVOG POZORIŠTA

21.07-03.08.2013.

Radionice koje će biti održane u toku progama su:

PLES SEĆANJA, od 21. do 27.07.2013. Radionicu vodi glumica Maša Jelć.

Rad se sastoji iz upoznavanja polaznika sa osnovnim principima glumačkog rada u laboratorijskom pozorištu:

dnevni rad glumca – trening vokalnih i fizičkih veština i potencijala, razvoj inicijative i aktivnog prisustva, jačanje intencije, oslobađanje i aktiviranje energije, prevazilaženje ličnih barijera;

rad sa muzikom, songom, tekstom, rekvizitom i muzičkim instrumentima;

principi odabira tematskog okvira rada – elaboracija ličnih razloga; rad na glumačkim improvizacijama i kreiranju glumačkih materijala čiji će tematski okvir biti definisan tokom radionice; team building vežbe.

Rad će se odvijati od ponedeljka do petka, od 11:00 do 17:00, a poseban program je planiran za nedelju, 21.07. i za subotu, 27.07.

OD SEBE KA TEATRU, od 29.07. do 03.08.2013. Radionicu vodi reditelj Nenad Čolić.

Polaznici će biti upoznati sa ideološkim principima rada kroz nz vežbi čiji je cilj istraživanje dodirne tačke između pozorišta i rituala, otkrivanje pozorišta kao mesta ličnog razvoja i mesta jludskog iskustva, istraživanje insdividualnih arhetipa kao preduslova kreacije. Rad otkriva mogućnosti dubljih nivoa komunikacije u pozorištu, naglašavajući rad na oslobođenju individualne egzistencije unutar specifičnih uslova pozorišta kao kolektivnog prostora, otkrivajući ekstatičke kapacitete ljudskog bića  i prevazilažeći lične opstrukcije, kao što su strahovi, stid ili predrasude, koje opterećuju ljudsku komunikaciju čak i u svakodnevnom životu.

Kao dodatak praktičnim vežbama, rad će se takođe sastojati iz predavanja, diskusija, video prezentacija predstava Plavog pozorišta, predstava savremenog pozorišta i dokumentarnih filmova.

Rad će se odvijati od ponedeljka do petka, od 11:00 do 18:00, a poseban program je planiran za subotu, 03.08.

·       Radionica SVET PERFORMERA

12-23.08.2013.

Radionica je se bavi radom na vodjenju tela i glasa kroz niz jednostavnih vežbi čiji je cilj stvaranje fizičkih i vokalnih akcija/radnji.

Polaznici se uče kako da dobijene rezultate oneobiče i stave u funkciju scenskog izraza unutar jedne određene forme plesa. Sve ovo sastavljeno u fiksiranu sekvencu stvara bazu scenskog prisustva i delovanja.

Radionica je namenjena glumcima i muzičarima koji rade ili koji bi želeli da rade u pozorištu kao i svim mladim ljudima zainteresovanim za savremeno pozorište kroz metodologiju Plavog pozorišta.

Rad će se odvijati svakog dana osim vikendom od 18:00 do 20:00.

Radionicu vodi glumac i muzičar Marko Potkonjak.

 Program se održava u prostoru Plavog pozorišta u zgradi BIGZ-a u Beogradu.

Radionice su otvorenog tipa.

Informacije i prijave: dubravkaplavo@sbb.rsplavopozoriste@hotmail.com, 064 489 5334.

PLAVO pozorište – pozorišna laboratorija

Senjačka 3

11000 Beograd

Srbija

Tel: +381 64 489 5334

E-mail: plavopozoriste@hotmail.com

www.plavopozoriste.com

Slične vesti