6.7 C
Belgrade
03/02/2023
region

Leskovac: završen Peti festival književnosti „Think Tank“

Detalj sa Petog festivala knjieževnosti u Leskovcu

LESKOVAC – U Leskovačkom kulturnom centru sinoć je zvanično, posle trodnevnog trajanja, zatvoren Peti festival književnosti Think Tank”. Gost festivala bio je grad Prag i tim povodom u Narodnom muzeju otvorena je izložba fotografija “Olimpijski Prag”.
Festivalska dešavanja odvijala su se u Narodnoj biblioteci, Leskovačkom kulturnom centru, Narodnom muzeju i klubu “Gruv”.
Direktor festivala Saša Stojanović, poznati pisac Leskovca, ističe da je u poređenju sa ranijim, ovo je najbolje organizovan i najbogatiji festival.
-Ovaj festival, slobodno možemo da kažemo, najprestižnija je manifestacija u gradu i zato ima i podršku lokalne samouprave, ali i Ministarstva kulture – kaže Marina Ljubisavljević, v.d. načelnice Uprave za društvene delatnosti Grada Leskovca.
Inače, podsetimo, konzul ambasade Češke u Srbiji Valerija Fleova otvorila je peti festival književnosti “Think Tank” i izložbu fotografija “Olimpijski Prag”. Na otvaranju Petog festivala književnosti nastupio je Kamerni orkestar iz Leskovca “Amorozo”, a o “Pesmama ljubavi i gneva” Oskara Miloša, u prevodu leskovačkog pisca i profesora Dragana Tasića govorio je prof. dr Dušan Janjić, rezenzent. Predstavljeno je više autora sa prostora nekašanjih jugoslovenskih republika, ali i stvaraoci iz Leskovca i juga Srbije. Festival je doneo brojna iznenađenja, a neka od njih predstavljena su pod oficijelnim „podnaslovom“ „Knjigematografija – književnost i film“ uz učešće više od sto gostiju.
Na festivalu je predstavljena pesnička zbirka jednog od najboljih mladih BiH pesnika, Gorana Karanovića „Udarnike streljaju i nove pjesme“  i antologija leskovačkih priča „Velike priče malog Mančestera”. U Kulturnom centru promivisana je stvaralaštvo Miodraga Veličkovića Mivela, najnagrađenijeg leskovačkog karikaturiste koji, nažalost, nije više među živima.
Na festivalu su predstavljeni Narodna biblioteka “Rade Drainac“ iz Prokuplja, Narodna biblioteka “Ilija M. Petrović“ – Požarevac i Narodna biblioteka “Vladislav Petković Dis“ iz Čačka. Predstavljena je i zbirka priča Saše Stojanovića „Tačke topljenja“ (IP „Albatros plus“, Beograd, 2011.) i roman Saše Mladenovića „Vaše karte, molim“, a tema festivala bila je „Savremena romska književnost“.
Rade Šerbedžija, koji je prema prvobitnim najavama trebalo da otvori festival, imaće koncert u Leskovcu15. oktobra.
Danilo Kocić

Slične vesti