6.5 C
Belgrade
28/03/2023
region

Leskovac: uručene nagrade pobednicima Književnog konkursa “Vukašin Conić”

Simon Marić, dobitnik prve nagrade i stručni ziri

LESKOVAC – U svečanoj sali Tehnološkog fakulteta večeras su uručene književne nagrade pobednicima drugog Književnog konkursa „Vukašin Conić“, koji su raspisali porodica poznatog leskovačkog književnika i Udruženje pisaca Grada Leskovca.
Dobitnici nagrada Simon Marić iz Zemuna, koji je i lane osvojio prvu nagradu, Todora Škoro, iz Beograda i Aleksandar M. Popović iz Obrenovca, pročitali su nagrađene priče.
Pored novčanog iznosa od 20.000, 15.000 i 10.000 dinara, Tatjana Conić, ćerka poznatog pisca, uručila je nagrađenim autorima i plakete, dar porodice Vukašina Conića, koji je preminuo 1980. godine.
O životu i radu Vukašina Conića, autora više zapaženih dela, ali i više neobjavljenih romana, priča i pesama, govorile su Verica Batorević Božović, predsednica Udruženja pisaca Grada Leskovca i Tatjana Conić, ćerka rano preminulog pisca, a nekoliko njegovih pesama pročitala je Mira Ljubić, glumica Narodnog pozorišta.
Na književni konkurs za krtku priču pristiglo je 169 radova iz Beograda, Novog Sada, Niša, Vranja, Užica, Čačka, Sombora, Jagodine, Novog Pazara, Kragujevca, Vlasotinca, Pančeva, Ćuprije, Negotina, Sremske Mitrovice, Loznice, Smederevske Palanke, Obrenovca, Rume, Grocke, Kruševca, i drugih mesta širom Srbije, ali i iz Praga, glavnog grada Republike Češke.

 


Slične vesti