6.4 C
Belgrade
30/03/2023
region vesti

Leskovac: spomenik Tomi Zdravkoviću u centralnog gradskom parku

LESKOVAC – U leskovačkom centralnom gradskom parku, sutra, 29. septembra, biće otkriven spomenik Tomi Zdravkoviću, najpoznatijem umetniku juga Srbije.
Kao gradonačelnik podržao sam postavljanje spomenika Tomi Zdravkoviću u centru grada, jer je svojim delom to zaslužio – kazao je danas na konferenciji za novinare Slobodan Kocić, gradonačelnik Leskovca.
Kocić je takođe podsetio da će sutra biti održana manifestacija “Sećanje na Tomu Zdravkovića”  na kojoj učestvuju poznati umetnici, prijatelji velikog umentika.
-U izradu spomenika iz gradskog budžeta nije uložen nijedan dinar, jer su sredstva obezbedili poklonici Zdravkovićevog umetničkog rada – kazao je Kocić.
Kocić je naglasio da je za spomenik, koji je uradila livnica “Jerković”, visok 2,3 metra,  utrošeno oko 2,2 miliona dinara, a donatori su tri kompanije koje nisu želele da se njihova imena pominju u javnosti!
U čast Tome Zdravkovića,  “nekrunisanog kralja srpskih kafana” , u rodnom Pečenjevcu sutra će biti otkrivena spomen-česma. Pečenjevce, selu nedaleko od Leskovca, smatra rodnim krajem Tome Zdravkovića, iako je rođen u Aleksincu.
-Predviđa se i otvaranje Muzeja-spomen doma velikog umetnika i to u Pečenjevcu, a jedna od ideja je i da se u Leskovcu ili Pečenjevcu od naredne godine održava manifestacija “Dani Tome Zdravkovića” – kazao je Slobodan Kocić, gradonačelnik Leskovca na konferenciji za novinare.
Danilo Kocić

Slične vesti