-1.5 C
Belgrade
09/02/2023
region

Leskovac: pedeset knjiga profesora i književnika Dragomira S. Radovanovića

Dragomir Radovanovic: profesor i književnik iz Leskovca
LESKOVAC – Kada neko do ,,polovine’’ životnog doba stigne da napiše i objavi više od pedeset knjiga to, samo po sebi – čak bez studioznije analize svakog od tih dela – zavređuje istinsko poštovanje, pogotovo u vremenu besparica i odsustva gotovo svakog interesovanja da se one kupuju i čitaju.
Doktor ekonomskih nauka Dragomir – Dragan S. Radovanović (Kacabać, Bojnik, 1947), kako je u ,,Autobiografiji’’ lepo primetio nedavno preminuli leskovački pisac Slobodan Kostić-Kosta ,,rođen je preko veze i poznanstva… nije hteo da plače, pa ga je babica izudarala i to je bio prst sudbine’’, unekoliko je bio predodređen da bude vredan pisac, žanrovski veoma razuđenog interesovanja, a po obimnosti dela apsolutno u vrhu leskovačke ,,naučno – beletrističke škole’’. Ime profesora Dragomira Radovanovića nešlo se u knjizi ,,Ko je ko u humoru i satiri Jugoslavije’’, u ,,Leksikonu pisaca prosvetnih radnika’’, u delu ,,Znameniti Pustorečani’’. On je i među slavodobitnicima brojnih nagrada, ali o tome ne voli da govori.
-Kad ne znam šta da radim, pišem! – kaže prof. dr Dragomir Radovanović, šarmantni, vredni profesor iz Leskovca i to je, izgleda, ,,šifra njegovog bogatog rada’’.
Doktor Radovanović ima dovoljno vremena za sve, ali nije odmah postao profesor, jer je, besedi u šaljivom tonu, najpre godinu dana bio pripravnik u Teteksu iz Tetova, deset godina tehnički direktor u Vučjanki iz Vučja, dvanaest godina pomoćnik i direktor Srbijanke, a poslednjih dvadesetak bavi se profesurom i – pisanjem!
Šta je sve i kada napisao, opet u šali veli, ni sam ne zna. Evo, na primer, u biografiji, koja se pojavila uz zbirku priča Odgovori života (izdavač Kulturni centar) čitamo da je autor trideset i jedne zbirke aforizama, šest zbirki viceva iz leskovačkog kraja, dve drame, jedne zbirke pesama, tri knjige narodnih običaja, potom zbirke satiričnih priča i jednog romana. Naravno, tu su i brojni stručni radovi. Samo iz oblasti ekonomije, njegove uže specijalnosti, objavio je trinaest dela, među kojima je deset udžbenika!
Prirodno je, dabome, da u tom razuđenom traganju za brojnim interesovanjima dr Radovanović nije uvek podjednako uspešan, ali je bio – uspešan! Autoru knjige ,,Šale iz naše male’’, 2.222 vica iz leskovačkog kraja, ,,posrećilo se’’, kao malo kome sa širih južnosrbijanskih prostora, da istovremeno uskladi nekoliko strasti i obaveza – da piše i da bude nastavnik na više fakulteta i Visokoj poslovnoj školi u Leskovcu. Uz sve to, i mnoge druge znane dužnosti, dr Radovanović nije stvarao kao ,,usamljena ličnost’’, nego se družio sa brojnim prijateljima i svojim prisustvom koloritu leskovačke čaršije pridodavao novu aromu. Iz tih toplih, vedrih sastančenja – često sa najpoznatijim leskovačkim piscima, novinarima i stvaraocima drugih usmerenja – rađale su se priče, šale i kojekakve druge zgode i nezgode koje je kasnije dr Radovanović pažljivo beležio čuvajući ih tako od zaborava.
Jedna od njegovih knjiga ,,Šale iz naše male’’, 2.222 vica iz leskovačkog kraja, moglo bi se kazati, unekoliko je prerađeno i obogaćeno izdanje istoga naziva, ali sa 1.111 šala, takođe iz našeg podneblja. I taj podatak, sam po sebi, govori koliko je strpljivo, iz dana u dan, autor sakupljao i, kako veli, ,,delom i napisao’’ i priredio ovu knjigu.
Pre objavljvanja ,,Šala…“ dr Radovanović se nametnuo efektnim aforizmima i tako – i to nije pretarano kazati – ušao u red najplodnijih i ponajboljih aforističara današnje Srbije. Posle te zgusnute književne forme, prirodno su došle ,,Šale…’’ ali i dve drame ,,Bugarče’’ i ,,Krivoseča’’, koje do sada, nažalost, publika nije imala prilike valjano da vidi. Pisao je i objavio dr Radovanović i pesme (što je najmanje poznato). Pomenimo zbirku ,,Sa dna života’’, a zajedno sa pozntim leskovačkim pesnikom, profesorom Borom Zdravkovićem objavio je knjigu pesama i aforizama ,,Ona između mene u sveta’’.
Spisateljstvo dr Radovanovića – obimno i raznovrsno – traži osmišljenije proučavanje stručnjaka različitog usmerenja – od ekonomista, dramaturga, do istoričara književnosti. Neke knjige ovog autora, poput ,,Operacije planiranja“, ,,Analize poslovanja preduzeća“, ,,Osnovi trgovinskog menadžmenta“, ,,Razvoj ekonomskih misli“, ili ,,Preduzetništvo I“ i Preduzetništvo II“ – da nabrojimo samo možda ponajbolja dela – po ocenama ekonomskih eksperata – veliki su doprinos ovoj nauci i postaju deo nezaobilazne literature svakog studenta ekonomije.
Ispisnik sada već starije generacije leskovačkih stvaralaca, dr Radovanović je odavno ušao u red onih koji su u ovom prostoru i vremenu povezali ,,rasute niti našeg postojanja’’.
Danilo Kocić

Slične vesti