4.7 C
Belgrade
04/02/2023
region

Leskovac: Narodno pozorište na “JoakimInterfestu” u Kragujevcu

Detalj iz predstave Mandragola

LESKOVAC – Međunarodni pozorišni festival malih scena “JoakimInterfest” u Kragujevcu započeo je predstavom “Genocid” reditelja Ljubiše Georgijevskog u interpretaciji Dramskog teatra iz Skoplja.
Festival se održava u Knjaževsko-srpskom teatru do 15. oktrobra, a učestvuju pozorišta iz Rumunije, Slovenije, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, BiH i Srbije.
Odluku o nagradama donosi žiri u sastavu Bora Drašković, Oleg Leonidovič Orlov, Nina Mazur, Juri Jušković i Slavko Milanović.
Na kraju festivala, u čest nagrađenih, biće izveden kabare “Da, to su bili dani” u interpretaciji Nebojše Dugalića i Borisa Pinkovića.
Narodno pozorište iz Leskovca nastupiće 9. oktobra predstavom “Mandragola” Nikole Makijavelija u režiju Juga Radivojevića. „Mandragola“ je renesansna komedija zabune koja govori o bogatom trgovcu Ničiju, njegovoj prelepoj ženi Lukreciji i Kalimaku, lakomislenom i zaljubljivanju sklonom mladiću, koji mašta o Lukrecijinom zagrljaju.
Niči i Lukrecija imaju probleme sa sterilitetom, a čarobni napitak, nazvan mandragola, rešiće taj problem na pomalo zapetljan i komplikovan, ali delotvoran način.
Mladi udvarač, zgodan i bogat, i lepa udata žena, spajajući svoje strasti, usrećuju starog muža koji žudi za detetom. U nemoralnoj radnji učestvuju sluge, susedi, čak i ženina majka, a ponajviše uvaženi, ali korumpirani fratar, koji devizom „cilj opravdava sredstvo“ biva prototip one beskrupuloznosti poznate pod imenom „makijavelizam“.
Uloge tumače Dragan Boža Marjanović, Maja Jovanović, Đorđe Tomić, Ivan Janković, Suzana Grujić, Maja Janković, Branislava Marinković.
-Učešće na “JoakimInterfestu” potvrda je profesionalizma naše ustanove – kaže Biljana Grozdanović, zamenica direktora Narodnog pozorišta u Leskovcu.
Danilo Kocić

Slične vesti