2.9 C
Belgrade
01/02/2023
region

Leskovac: likovni konkurs “Progresa” za novogodišnji kalendar

LESKOVAC – Program evropskog partnerstva sa opštinama – PROGRES raspisao je nagradni likovni konkurs za učenike srednjih škola iz 25 opština južne i jugozapadne Srbije, a na temu „Srbija  – Zagrljaj civilizacija“.
Konkurs se, pored pružanja podrške mladim likovnim talentima, organizuje sa ciljem da promoviše kulturološke, etničke, tradicionalne i verske različitosti kao vrednost Srbije i Evrope.
Dvanaest radova koji budu izabrani za najbolje na konkursu krasiće stranice PROGRES kalendara za 2012. godinu, a njihovi autori biće nagrađeni video kamerama i foto aparatima. Tri škole čiji radovi budu najbolje ocenjeni dobiće školsku opremu u vrednosti od 200.000 dinara.
Konkurs je otvoren do 10. novembra 2011, a proglašenje pobednika, dodela nagrada i promocija kalendara se očekuju polovinom decembra navodi se u saopštenju Informativne službe Progresa.
Ovogodišnja tema za konkurs predstavlja glavnu poruku Nedelje Ujedinjenih nacija u Srbiji, koja se obeležava tokom oktobra. Prilikom definisanja teme, pošlo se od činjenice da se Srbija, tokom svoje istorije, često suočavala sa unutrašnjim i spoljnim migracijama i uticajima različitih kultura. Brojne različitosti su učinile da Srbija postane svet u malom. Kao mesto na kome se susreću različite civilizacije i jedno od najznačajnijih raskršća u Evropi, Srbija je postala mesto zagrljaja, u kome je Srbija prihvatila druge civilizacije, kao i one Srbiju.
Znajući da umetnost ima moć da na pozitivan način predstavi različitosti, PROGRES želi da pruži priliku učesnicima ovog likovnog konkursa da predstave izvanrednu kulturnu, etničku i religijsku šarenolikost kao bogatstvo i vrednost građana Srbije i Evrope.
Organizovanje konkursa je deo napora PROGRES-a da promoviše pozitivne društvene vrednosti u 25 opština južne i jugozapadne Srbije. Program takođe pomaže partnerskim opštinama da unaprede infrastrukturu, poboljšaju kvalitet usluga koje pružaju građanima i privredi, te da osavremene rad u skladu sa principima dobrog upravljanja.
Evropska unija finansijski podržava Program evropskog partnerstva sa opštinama – PROGRES, sa 14,1 milion evra, Vlada Švajcarske sa 2,5 miliona evra, dok Vlada Republike Srbije učestvuje sa 1,5 milion evra.
Danilo Kocić

Slične vesti