4.8 C
Belgrade
26/11/2022
region

Leskovac: film o četvorostrukoj najlepšoj srpskoj špijunki Veri Pešić!?

Vera Pešić: uzbudljiva biografija

LESKOVAC – Životopis Leskovčanke Vere Pešić, najpoznatije i najlepše srpske špijunke, odnosno ,,srpske Mata Hari’’, četvostrukog agenta, po svemu sudeći, biće predložak za film koji bi trebalo da snimi TV Srbije. Istoričar i publicista iz Leskovca Nikola P. Ilić objavio je knjigu Vera Pešić u vrtlogu špijunaže gde je detaljno predstavljen njen život i rad.
-Prikupio sam dvostruko više materijala, odnosno građe nego što se našlo u knjizi i nameravam, ako me zdravlje posluži, da napišem novu knjigu, jer je prvo izdanje davno rasprodato –  kaže Nikola P. Ilić.
Vera Pešić je rođena u Leskovcu 1919. godine, gde je završila osnovnu školu i pohađala gimnaziju. Vrlo mlada se udala, ali se posle dve godine razvodi i odlazi za Beograd.
Primljena je u rad u tzv. kontraobaveštajno odeljenje, a uoči Drugo svetskog rata prihvataju je obaveštajne službe Britanije, Francuske i Nemačke, jer je pored nesporne lepote isnažljivosti, znala strane jezike.
Vera Pašić, ,,srpska Mata Hari’’, bila je četvostruki agent. Zbog špijunaže, hapsi je beogradska policija, ali je na intervenciju Vlade Nemačke, namesnik knez Pavle Karađorđević naredio da je puste iz zatvora. U Beču se leči od zadobijenih rana i radi kao dopisnik jednog nemačkog lista i – obaveštajac. Aprilski rat je zatiče u Lebanu, na jugu Srbije, kod njene majke, a 14. aprila 1941. godine Nemci je odvode u Beograd da radi u centrali Gestapoa za Srbiju. Vera Peši je odlučivala ko će biti streljan, zadržan u logoru, vrbovan ili pušten na slobodu.
Održavala je vezu sa komunistima na jugu Srbije preko partizana dr Milivoja Perovića, koji će posla rata postati čuveni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu. Četnici Gorskog štaba 110, po poternici britanske obaveštajne službe, hapse je u Sijarinskoj Banji 3. septembra 1943. godine i na Kopaoniku osuđuju na smrt. U Sijarinskoj Banji, 18. marta 1944. godine, streljana je, a, kako je zapisao poznati književnik Saša Hadži Tančić, jedan od recenzenata knjige Nikole P Ilića Vera Pešić u vrtlogu špijunaže, ,,srpska Mata Hari pred streljačkim vodom bila je isto ono dete što je iz srbijanske zabiti opsluživalo sile zla, misleći da svetu obećava dobro’’.
-Vera Pešić, koja je znala nekoliko jezika, bavila se i pisanjem, priredila je dve knjige Srpska čitanka i Kalendar za 1942. godinu, a takođe je opisala susret sa Hitlerom, Nedićem i mnogim ljudima toga doba –  kaže Nikola P. Ilić, jedan od najplodnijih leskovačkih istoričara i publicista.
Danilo Kocić

Slične vesti