8.4 C
Belgrade
21/03/2023
poezija region

Leksikon savremenih pesnika bivše Jugoslavije

mapa-de-yugoslaviaKulturni centar Mesopotamija – Beograd pristupio je realizaciji projekta pod nazivom: „ LEKSIKON SAVREMENIH PESNIKA BIVŠE JUGOSLAVIJE  “ višejezično na: srpskom, hrvatskom, slovenačkom, makedonskom i ostalim jezicima, kao i na arapskom jeziku.

Cilj projekta je sveobuhvatno predstavljanje pesnika iz Srbije , Crne Gore, Bosne i Hercegovine,  i Hrvatske (Makedonija i Slovenija sa prevedenom pesmom ), koji stvaraju u ovom vremenu. Stvaraoci će biti predstavljeni azbučnim redom, po prezimenu, sa fotografijom, kraćom biografijom i autorskim radom.
Leksikon će biti štampan u formatu B5, registrovan u Narodnoj biblioteci Srbije i kao takav besplatno dostavljen svim značajnim kulturnim institucijama u Srbiji i ostalim državama nastalim na teritoriji bivše Jugoslavije, kao i u arapskom svetu.
Predstavljanje Leksikona i odabranih autora u sklopu „Pesničkog maratona“ biće održano u  Beogradu, u subotu 18. oktobra2014. godine, a o detaljima ćete biti blagovremeno obavešteni.
Treba poslati jednu pesmu, ne dužu od 24 stihova; pesme slati u Wordu, (Times New Roman, font slova 12, prored 1.5) jezik – srpski – latinica, ili ćirilica, razume se, sa karakterestičnim slovima: ć,č,š,ž,đ i ( srodnim jezicima: hrvatskim, bošnjačkim, crnogorskim), (makedonskim, slovenačkim , sa prevodom. Uz pesmu treba poslati i prevod na srpski jezik).
Pesme moraju biti originalne.
Za originalnost i sadržaj pesama, kao i štamparske greške, Kulturni centar Mesopotamija – Beograd, ne snosi odgovornost.
Pravo učešća imaju pesnici sa prostora bivše Jugoslavije, bez obzira na starosno doba i mesto prebivališta.
Pesme dostaviti isključivo u elektronskoj formi na adresu:
sabahalzubeidi@yahoo.com
Kotizacija za učešće je 1.500,00 RSD za učesnike koji uplaćuju na dinarski račun, ili 15 € za one koji uplaćuju preko Western uniona; takođe, treba poslati i kopiju uplatnice .
Molimo sve zainteresovane da vrše uplate što pre :
Participacija iznosi 1.500,00 RSD (1 Leksikon košta 1.500,00 RSD )
Uplatu možete izvršiti odmah :
Nalog za uplatu
Šifra plaćanja : 189
Valuta : RSD
Iznos : = 1.500,00
Račun primaoca : 220-121055-95
Svrha uplate : Uplata za  Leksikon .
Primalac : OVC MESOPOTAMIJA
Svi autorski radovi biće objavljeni zajedno sa  fotografijom, kraćom biografijom i, razume se, autorskim radom na originalnom, maternjem, jeziku i prevodom na arapski.
Radove potpisati punim imenom i prezimenom, adresom, brojem telefona i  elektronskom adresom.
Radove poslati najkasnije do 31.07.2014.g. sa naznakom ”za Leksikon ”.
Uplatu treba izvršiti što pre, a oni koji uplate imaće redosled prema redosledu uplata. Zbog ograničenog  broja autora koji će biti zastupljeni u Zborniku  i da bih imao vremena za prevod, a ne da čekam poslednji dan, ili da nepotrebno produžavam rok, ja Vas molim da radove i kotizaciju pošaljete što pre.
Za sve dodatne informacije obratiti se na imejl :
sabahalzubeidi@yahoo.com
Sabah Al-Zubeidi,
direktor Kulturnog centra Mesopotamija – Beograd.

 

Slične vesti

2 comments

Stevan Šarčević 08/07/2014 at 07:14

Opet kotizacija? Ovo prerasta u infekciju!!!

Đorđe 25/07/2014 at 11:36

Saglasan sam sa prethodnim komentarom. Ovo zaista nema smisla. Nekada su pesnicima i uopšte piscima isplaćivani honorari ukoliko bi njihova dela bila objavljena u nekom zborniku, časopisu itd. Dobro, sad je drugo vreme, došlo je do hiperprodukcije poezije, i naravno da se ne može plaćati kao nekada. Ali meni je potpuno nezamislivo da postoje ove kotizacije. Mislim, to je stvarno dno dna. Ako niste u stanju da finansirate te zbornike koje štampate, bolje nemojte uopšte raditi, nego tražiti od pisaca da VAMA plaćaju. To ubija i ovo malo dostojanstva koje je ostalo našoj branši.

Comments are closed.