2.1 C
Belgrade
03/02/2023
region rezultati konkursa

Lazareviću nagrada Đuro Damjanović

BANjALUKA – Nagrada Udruženja književnika Republike Srpske „Đuro Damjanović“ dodijeljena je književniku Predragu Lazareviću za najbolju knjigu godine „Andrić u Bosni“.

Lazareviću je nagradu uručio srpski pisac i akademik Matija Bećković na grobu u Golešima, gdje je sahranjen Đuro Damjanović.

Odluku o ovogodišnjem dobitniku nagrade „Đuro Damjanović“ donio je žiri u sastavu akademik Matija Bećković, predsjednik, i članovi Nikola Asanović i Duško Pevulja.

Knjiga „Andrić o Bosni“ sastavljena je od studija i eseja koji su, iako objavljeni u posljednjih nekoliko godina, po autorovom priznanju, idejno i problemski uobličeni znatno ranije s obzirom na to da je književno djelo Ive Andrića jedna od bitnijih Lazarevićevih preokupacija.

Predrag Lazarević je rođen u Banjaluci 1929. godine. Najveći dio svog aktivnog radnog vijeka proveo je na mjestu profesora i dekana Pedagoške akademije u Banjaluci. Jedno vrijeme bio je direktor Narodne i univerzitetske biblioteke RS i Narodnog pozorišta RS.

Objavio je mnogobrojna djela, među kojima su „Čitanje kao preispitivanje“, „Preokupacije“, „Ogledi iz Krležine dramaturgije“, „Okrajci o književnosti“.

http://www.nezavisne.com/umjetost-zabava/knjizevnost/Lazarevicu-sutra-urucenje-nagrade-Djuro-Damjanovic-88523.html

Slične vesti