2.2 C
Belgrade
09/02/2023
proza region

Last minute: Natječaj na temu 1+1+1=1

Tema Trojstvo se može slobodno interpretirati.

Ograničenje: Ne traže se teološke rasprave ni moralizirajući ili misionirajući tekstovi.

Rok za predavanje radova: 15. ožujka 2011.

Mogu se poslati neobjavljeni tekstovi sa istočno- europskog, jugoistočno-europskog i njemačkog govornog područja. Ne smije se prekoračiti opseg od 12.000 znakova. Tekstovi na originalnom jeziku se šalju elektronski (mailom) i analogno (putem pošte). Sve vrste tekstova (priče, eseji, poezija i drugi) su dobro došle.

Natječaj je dotiran sa ukupno EUR 8.000- iz zaklade Prof.Dr. Philippa Harncourta povodom njegovog 80. rođendana.

1.    nagrada EUR 4.000,-
2.    nagrada EUR 2.500,-
3.    nagrada EUR 1.500,-

Žiri: Alida Bremer, Hubert Gaisbauer, Fabjan Hafner, Barbara Sax, Alexander Sitzmann. Žiri odlučuje većinom o dodjeli nagrada i o uvrštavanju tekstova u katalošku knjigu dotičnog projekta.

O temi natječaja

U ime Oca i Sina i Duha Svetog: Tom formulom se u kršćanskim crkvama krsti. I bezbroj puta su se u toku povjesti takli čelo, usta i prsa i šaptala ta formula. Božje Trojstvo je u kršćanskoj vjeri centralna izjava; ona stavlja monoteističku pretpostavku dijalektički na probu. Kršćani to nazivaju misterijem, u vjerovanju kažu: Ja vjerujem u Boga, Oca, … ja vjerujem u Boga, Sina,… ja vjerujem u Boga, Duha Svetog.

Kršćanski učitelji – ponajprije Aurelius Augustinus (354-430) koji je napisao osam knjiga De Trinitate – su u ranom kršćanstvu pokušali misaono prožeti predodžbu trojstva. No sam Augustinus upozorava: “Tko misli da je shvatio trojstvo, nije našao Boga.”

Himne između 12. i 18. stoljeća počivaju na jednadžbi trojstvo = tro-jedinstvo kao topos. Poslije je vladala šutnja, izuzev mrmljanja formula. Ili se pak razračunavanje odvijalo pod novim premisama u drugim – profanim – kontekstima, sjetimo se samo Hegelove fenomenologije duha.

Likovna umjetnost je u kulturalno pamćenje pohranila očaravajuće, nadahnjujuće, ali i zavodljive slike trojstva.

Sve se slike, metafore, vizije, svi filozofsko-teološki pokušaji sistematizacije baziraju na arhetipičnoj moći broja 3. Tri znači mnogostrukost, stvarateljsku moć, rast, pokret prema naprijed, savladavanje dualiteta, izraz, sintezu. Tri je prvi broj koji se slaže sa riječju “sve”. Ili kako piše Aristotel: “Trijada je broj cjeline, ukoliko ima početak, sredinu i kraj.”

Književni natječaj je dio cjelokupnog projekta, koji obuhvaća i likovnu umjetnost (tekst natječaja na njemačkom jeziku: www.kultum.at/trinitaet).

Rok za predaju radova: 15. ožujka 2011. (vrijedi datum slanja).

Nagradu dodjeluje žiri u svibnju 2011. Pobjednici natječaja će se obavjestiti pismeno. (Objavljivanje i na www.kultum.at/trinitaet). Dodjela nagrade je u tjednu nakon Presevetog Trojstva (20. lipnja) 2011.

Upozorenje: Tekstovi se šalju elektronski i poštom.

Tekstovi se šalju elektronski: elisabet.wimmer@kultum.at Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript   ili
birgit.poelzl@kultum.at Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Naslov: TRINITÄT/ četveroznamenkasti broj koji služi kao zaporka.

Poštom se tekst šalje nepotpisan, samo označen četveroznamenkastim brojem (zaporkom) i imenom zemlje iz koje autor šalje svoj tekst. Adresa je:

Kulturzentrum bei den Minoritäten
Mariahilferplatz 3/1
Trinität / Literatur / četveroznamenkasti broj
A-8010 Graz
ÖSTERREICH

U pismu tekstu treba priložiti drugu zatvorenu omotnicu, označenu četveroznamenkastim brojem, a u koju se stavi papir sa ovim podacima: naslov teksta, ime autora/autorice, dan rođenja, državljanstvo, adresa, mail adresa i broj telefona kao i kopiju službenog dokumenta sa fotografijom (vozačka dozvola, putovnica ili osobna iskaznica)

Za sva pitanja: office@kultum.at Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Tel.: +43 (0) 316 71 11 33 31

 

Slične vesti

3 comments

tabi 09/03/2011 at 15:08

Da li se u tih 12 000 znakova
računaju prazna mesta, ili ne?

Hvala unapred!

Shumska 12/03/2011 at 00:16

Da, i mene zanima, da li se u tih 12 000 znakova računaju i prazna mesta u tekstu ili ne?

Za sva pitanja: 13/03/2011 at 14:37

Za sva pitanja: office@kultum.at

Comments are closed.