2.9 C
Belgrade
02/12/2022
Srbija vizuelne umetnosti

Kulturni centar: 51. Oktobarski likovni salon, poznati pobednici!

lkcЛЕСКОВАЦ – У петак, 25.октобра, у 19 часова, у Лесковачком културном центру биће отворен 51. Октобарски ликовни салон, а жири је већ саопштио награде.

Ово је најзначајнија манифестација ликовног стваралаштва лесковачког краја на којој су се минулих деценија представили сада увелико афирмисани уметници југа Србије.

ОДЛУКА ЖИРИЈА

ЗАПИСНИК
ЖИРИЈА ЗА ДОДЕЛУ НАГРАДА НА
„51. ОКТОБАРСКОМ САЛОНУ 2013.“

Жири у саставу: др Срђан Марковић – историчар уметности, професор на Факултету уметности у Нишу, мр Братислав Башић – академски сликар, професор на Факултету уметности у Нишу и Милица Тодоровић – историчар уметности, уметнички директор Галерије савремене ликовне уметности у Нишу, на седници одржаној 18. октобра 2013. године у Лесковцу погледао је приспеле радове. На основу осамдесет и пет радова четрдесет троје уметника, жири констатује да су учесници овогодишњем салону приступили озбиљније него ранијих година. Сходно томе, уочавају се квалитативне промене на ликовној сцени града.

Селекцијом су одабрана четрдесет и четири рада двадесет осморо уметника.

Жири је одлучио да:

– прву награду додели мр Марији Петковић, за принт „Путовање“, реализован модерним ликовним језиком у коме је крајње озбиљно визуелизован феномен кретања и хроматских пулсација.

–    другу награду додели Јовани Митић, дипломираном сликару за рад „Подводни свет“. Дело је реализовано успостављањем сензибилне равнотеже између цртачке нерватуре и експресије хроматских слојева и

-трећу награду Ани Миљковић, академском сликару за „Портрет 2“, због модерног приступа портрету, који се ослања на традицију поп арта, што је у корелацији са актуелном ликовном праксом.

Жири још једном, на основу виђених радова, изражава задовољство због разноликости лесковачке ликовне сцене, сматрајући је квалитетном и актуелном.

У Лесковцу, 18.10.2013.

др Срђан Марковић
мр Братислав Башић
Милица Тодоровић

Slične vesti