1.6 C
Belgrade
01/02/2023
književnost proza Srbija

Kult tela: kreiranje novog 10. broja kultur-propagandnog lista Karton

Body 4Fondacija „Danilo Kiš” iz Subotice poziva autorke i autore da se uključe u kreiranje novog 10. broja kultur-propagandnog lista Karton

 

Tema novog broja u izradi je „Telo”: želja, stid, sram, intimno, bolesno, staro, mlado, čvrsto, meko, debelo, fetiš, opsesija zdravljem, sportom, žensko/muško telo, ranjivost, tatoo, lepota…

Telo kao osnovna jedinica posmatranja, može biti geometrijsko, može da ima strukturu, ali i da bude prazno, apstraktno, simbolično… Ono budi strasti, uglovi posmatranja menjaju mu oblik. Koncept situacijom definisan. Tela svuda oko nas.

Da li su tela ista ili različita? Šta ih čini autentičnima?

Govori li naše telo o tome ko živi u njemu, o psihičkoj i fizičkoj borbi koja se odvija u čoveku? Da li je moguće pomiriti telo i dušu?

Idealna tela nekad i sad. Moralna procena tela nekad i sad. Cenzura tela nekad i sad.

Telo kao polazna i krajnja tačka umetnosti. Model i predstavljanje. Kako se manifestuje ličnost umetnika između istih?

Imperativ tela. Intervencije na telu. Prednost i prevlast tela. Moć i nadmoć tela. Kako na duh utiče telo, ili na telo duh? Odnos prema telu, odnosi među telima. Ustručavanje, granice prema drugom telu. Telo kao prva identifikacija. Telo kao izvor uživanja, naslade, iskušenja.

Telo kao determinanta. Kult tela. Da li telu treba pridavati toliki značaj?

Kiber-telo. Telo budućnosti.

Da li misao o telu, svom i tuđem, izaziva nemir? Zašto?

 

Radovi se mogu slati na maternjem jeziku.

Eseje, priče, fotografije, likovne radove, drame, stihove, basne, bajke… treba poslati do 25. novembra 2013. godine na adresu: office@danilokis.rs.

Za one koji se prvi put susreću sa ovim časopisom, prethodnih devet brojeva mogu pročitati na sajtu Fondacije  www.danilokis.rs (u odeljku Download).

Svaki broj časopisa, osim tematskog dela, sadrži i odeljke Proza, Poezija, Lyrics, Esej, Drama i Visual (koji je posvećen predstavljanju likovnih umetnika i njihovih radova), tako da se očekuju i radovi koji nisu vezani za temu broja.

Redakcija časopisa će među prispelim radovima odabrati one koji će ući u sledeći broj.

Slične vesti

1 comment

Zara 04/12/2013 at 16:21

Zna li se kad izlazi deseti broj ?

Comments are closed.