4.5 C
Belgrade
04/02/2023
Srbija vesti

Krokodil u Zagrebu i Beogradu

Književno regionalno okupljanje koje otklanja dosadu i letargiju

Festival Krokodil, Regionalno književno okupljanje koje otklanja dosadu i letargiju, okupiće u sredu 13. juna u Zagrebu sedam autora iz više zemalja, a naredna dva dana 14. i 15. juna publici u Beogradu predstaviće 10 pisaca iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije

Voditelj programa festivala u Zagrebu Kruno Lokotar rekao je da će Krokodil biti organizovan u glavnom gradu Hrvatske prvi put i to u novom prostoru VIP džez kluba na Trgu bana Jelačića sa fantanstičnim ozvučenjem, a publika će upoznati neke od najvažnijih pisaca mlađe generacije.

„Primetan je veliki interes i mediji lepo reaguju na ideju Krokodila“, rekao je Lokotar i naveo da će na festivalu u Zagrebu učestvovati pisci iz Nemačke, Španije, Austrije, BiH, Srbije i Hrvatske.

Prema njegovim rečima publici će biti predstavljen španski pisac Andreas Barba kojeg je časopis „Granta“ uvrstio u jednog od 20 najvažnijih evropskih mladih pisaca sa kojim su sarađivali svi značajni španski reditelji, kao i pesnikinju i prevodioca iz Berlina Danijelu Zil, dobitnicu Ernst-Majster i drugih nagrada.

U Zagreb iz Austrije dolaze performativni umetnik i pisac Jerg Albreht i Tomas Glavinić, srpski pisac Sreten Ugričić, a učestvuje i hrvatski Zoran Ferić, dobitnik brojnih nagrada za poslednji roman „Kalendar Maja“ koji bi uskoro trebalo da bude objavljen i u Srbiji, kazao je Lokotar.

„Na festivalu će se predstaviti sedam autora plus italijanski bend Arbe Garbe koji živahno radi na kulturnim komunikacijama i veže književnost, performans i svoju muziku“, kazao je Lokotar i dodao da publiku očekuje i koncertni performas Damira Avdića koji će uz zaglušujuću gitaru predstaviti svoju pripovetku „Ja, anarhist“.

Jedan od osnivača festivala pisac Vladimir Arsenijevic rekao je da će Beograđanima biti predstavljena izuzetno jaka selekcija regionalnih autora sa učešćem nekoliko stranih pisaca i jakim muzičkim programom.

„Nezgodna stavka je to što će veći deo publike biti osuđen na to da vidi samo jedan deo programa, osim ako nije spreman da u kratkom roku ode u Zagreb i ponovo se vrati u Beograd“, kazao je Arsenijević.

On je rekao da je u selekciji autora prioritet bio na predstavljanju širokog izbora poetika i stilova, ali i različitih generacija, poput mlade austrijske autorke Valeri Friš koja je u 23. godini već osvojila austrijsku publiku prvim romanom objavljenim prošle godine. Od autora starije generacije posetioci festivala upoznaće se sa književnim delima Lasla Vegela, ali i sa manje poznatim literarnim opusom konceptualnog umetnika Dragoljuba Raše Todosijevića koji je prošle godine Srbiju predstavljao na Bijenalu u Veneciji, rekao je Arsenijević.

„Mislim da je do sada ovo ubedljivo najjači i najšarolikiji sastav učesnika na festivalu od 2009. godine. Predstavićemo veoma jak sastav autorki iz Srbije, regiona i drugih zemalja, među kojima Mirjanu Novaković, Mirjanu Đurđević, Riječanku Teu Tulić te Slavenku Drakulić“, dodao je on.

Arsenijević je pozvao publiku da poseti festival koji će uz zanimljive učesnike nastojati da ponudi bogate vizuelne bekgraunde, savremenu prezentaciju, dobru atmosferu, muziku i uzbudljiv program.

„Dugo kao vrstu misije pokušavamo da plasiramo ideju da književnost nije dosadna uprkos široko rasprostranjenom uverenju, naročito nastupi i javna čitanja – ako to rade autori koji znaju šta je stejdž (pozornica), živi nastup i dinamika živog nastupa“, kazao je Arsenijević.

Za razliku od prethodnih, deveti Krokodil ove godine prvi put je organizovan u dva grada, gde će se predstaviti pisci i umetnici iz šest zemalja, bez posredovanja književnih kritičara, teoretičara i ostalih koji se bave tumačenjem njihovog dela, najavili su organizatori.

U Beogradu će festival u četvrtak i petak biti održan u amfiteatru ispred kompleksa Muzeja istorije Jugoslavije i 25. Maj, koji će početi da se renovira već prvog dana posle te manifestacije i biti zatvoren za publiku do iduće godine.

izvor: beta

Slične vesti