7.5 C
Belgrade
22/04/2024
aforizmi poezija proza region

Kreativna radionica Balkan raspisuje Međunarodni konkurs

K O N K U R S

Kreativna radionica Balkan raspisuje Međunarodni konkurs za afirmisane i neafirmisane pisce  i umetnike koji pišu na: srpskom, hrvatskom, bosanskom i crnogorskom jeziku, na ćirilici ili latinici iz Srbije, regiona i dijaspore  i umetnike koji se bave karikaturom, dizajnom, slikarstvom, fotografijom, dekupažom, etno-stvaraoce i ekologe  da uzmu učešća na konkursu za knjigu:

ZBORNIK ČUVARA PRIRODE

Ovo je autorski Zbornik sa ciljem da pokaže raznovrsnost umetničkog interesovanja autora  kao i da u jednoj tematskoj poetskoj,  proznoj i fotografijama oplenjemenoj knjizi prikaže trenutnu sliku stvaralaštva u regionu i regionalnoj dijaspori na sve teme a prevashodno na temu EKOLOGIJE tj ZAŠTITE ŽIVOTNE OKOLINE.

Obzirom da se Zbornici u izdanju KR Balkan nalaze u preko 130 biblioteka u Srbiji, u preko 20 biblioteka u regionu i oko 15 biblioteka u svetu, a posebno ističemo Kongresnu biblioteku u Vašingtonu i Nacionalnu biblioteku u Londonu… fotografijama obeležena i rečju opisana priroda kraja iz koga autori potiču će ostati trajno dobro koje će moći da vidi i pročita veliki broj ljudi.

Na konkursu mogu učestvovati i pripadnici drugih naroda ili nacionalnih manjina koji pišu na maternjem jeziku, ukoliko svoje radove prevedu na jedan od nabrojanih jezika. Moguće je, kao i do sada, slati radove na maternjem jeziku  uz prevod na jedan od navedenih jezika.

Konkurs traje: do 30. Januara 2020.

Za Zbornik se mogu slati i već objavljeni radovi, jer nam je želja da se autori predstave svojim NAJBOLJIM radovima.

Korica će biti na pismu (ćirilici ili latinici)  na kome bude više radova.

Na sajtu www.krbalkan.rs  (link: http://www.krbalkan.rs/projekti.html) biće dva puta mesečno objavljivana imena autora i njihovi radovi koji će biti uvršteni u Zbornik sa odobrenjem redakcije, Spisak uvrštenih radova možete videti klikom miša na koricu knjige.

Rad na knjizi se može pratiti i na našoj fejsbuk stranici, link https://www.facebook.com/Zbornik-%C4%8Duvara-prirode-118963239499573/?view_public_for=118963239499573

Svi radovi koji zadovoljavaju kriterijume kvaliteta, biće objavljeni u knjizi A5 formata, u tvrdom povezu, na 90 gramskom ofset papiru, u biblioteci „Antologija” Kreativne radionice Balkan  (kao naše dosadašnje knjige: ZBORNIK SAVREMENE LJUBAVNE POEZIJE, ZBORNIK SAVREMENIH LJUBAVNIH PRIČA, ZBORNIK POEZIJE STOPAMA ALEKSE ŠANTIĆA, ZBORNIK POEZIJE ZA DECU, ZBORNIK RADOVA KR BALKAN 2017, ZBORNIK HAIKU POEZIJE, ZBORNIK SAVREMENE POEZIJE I ZBORNIK ČUVARA TRADICIJE)

Sva pitanja u vezi sa konkursom možete postavljati na e-mail: zbornik@krbalkan.rs

Uslovi konkursa:

 • POEZIJA (ljubavna, za decu, socijalna, misaona, rodoljubiva…)  do 24 reda (računajući i razmak između strofa + ime autora i naslov pesme)
 • HAIKU POEZIJA – 4 rada – trostiha (računa se kao jedan  rad)
 • KRATKA PRIČA – do 22 reda u worldu, veličina slova 14 + ime autora i naslov
 • AFORIZMI I MISLI – do 22 reda u worldu, veličina slova 14
 • FOTOGRAFIJE, UMETNIČKE SLIKE, CRTEŽI, DEKUPAŽ, KARIKATURE, DIZAJN, KALIGRAFIJA… – 2 fotografije se računaju kao jedan rad tj jedna strana

Književni radovi se šalju  u  Microsoft Word formatu (2003 ili 2007) u fontu  Times New Roman 14;

Umetničke fotografije, fotografije umetničkih slika, crteža,  karikature, dekupaž, dizajn slati u elektronskom format na mejl zbornik@krbalkan.rs : vektorski grafički format (CDR, PDF, AI, EPS) ili BIT mapa (300 dpi, PSD, TIF, JPG, PNG, PDF)   ili poštom na adresu Kreativna radionica Balkan, Suvopoljska 11, 11210 Beograd;

 • Uz radove poslati i kraću biografiju, do 20 redova, takođe u  Microsoft Word formatu (2003 ili 2007) u fontu  Times New Roman – u istom folderu kao i književne radove, ili u posebnom folderu, ako su u pitanju vizuelni radovi;
 • uz biografiju (takođe u istom folderu) poslati i tačne podatke: ime i prezime, državu, mesto, poštanski broj mesta, ulicu i broj, telefon i e-mail adresu.

SVAKI UČESNIK MOŽE POSLATI ONOLIKO RADOVA KOLIKO MU TO MOGUĆNOSTI DOZVOLJAVAJU.

 • Učešćem na konkursu autor se odriče naknade za autorska prava za radove, koji će mu, ukoliko zadovolje književno-umetničke kriterijume, biti objavljeni u pomenutom, prvom izdanju ovog Zbornika.
 • svaki autor čiji radovi budu objavljeni u Zborniku, biće pozivan na promotivne aktivnosti KR Balkan, na kojima, ukoliko želi, može i učestvovati,
 • Knjiga će sadržati na korici i u knjižnom bloku QR kod pa će  radove moći da slušaju  slepa i slabovida lica , a ostali gledati i slušati promociju ili promocije, i autore koje nam pošalju tonski snimak svog rada….
 • Po tradiciji, kada se završi knjiga, autori će glasati za NAJ… autora koga će KR Balkan nagraditi objavljivanjem knjige do 100 strana u tiražu od 100 primeraka..

Posebni uslovi:

 • Učešćem sa SAMO JEDNIM radom, koji zadovoljava gore iznete kriterijume, autori ne plaćanju obavezno učešće u štampi knjige.
 • štampu više radova ili radova dužih od predviđenih konkursom  u Zborniku ostvaruju članovi Udruženja KR Balkan uz učešće/prenumeraciju od 900.00 dinara po stranici (ZA PRVI RAD – koji ispunjava gore zadate uslove NE PLAĆA SE UČEŠĆE) i za to će im pripasti onoliko knjiga knjiga, koliko prenumeracija uplate.
 • ostali zainteresovani (koji nisu članovi KR Balkan) plaćaju učešće/prenumeraciju od 1.200.00 RSD po stranici (ZA PRVI RAD – koji ispunjava gore zadate uslove NE PLAĆA SE UČEŠĆE) i za to će im pripasti onoliko knjiga knjiga koliko prenumeracija uplate.
 • uplate se vrše  na račun Kreativne radionice Balkan  205-205634-09  kod Komercijalne banke AD Beograd, sa naznakom DONACIJA ZA ZBORNIK;
 • članovi KR Balkan koji žive van Srbije i nemaju mogućnosti da uplatu izvrše u dinarskom iznosu iz Srbije uplaćuju  8 EUR, a ostali zainteresovani 10 EUR na naš devizni račun koji će dobiti sa instrukcijama za plaćanje, ako nam se jave na e-mail: info@krbalkan.rs
 • NAPOMENA: članarina u Kreativnoj radionici Balkan NIJE OBAVEZNA, i nijedan autor NEMA OBAVEZU  da je plaća svake godine! Član KR Balkan se postaje kupovinom jednog do sada objavljenog Zbornika po ceni: za Srbiju 1.000.00 dinara sa uračunatom poštarinom, a za inostranstvo 25 EUR sa uračunatom poštarinom. Ovom kupovinom pomažete rad i razvoj Kreativne radionice Balkan.

VAŽNE NAPOMENE

 • ROK ZA SLANJE RADOVA 30. 01. 2020.
 • Radovi koji nisu u World-u ili u propisanim vizuelnim formatima – neće se ni razmatrati
 • Neće se razmatrati neuredni radovi poslati mobilnim telefonom a autori neće biti ni obaveštavani da su odbijeni
 • Poštanske troškove isporuke Zbornika snose autori.
 • Molimo autore da novac ne uplaćuju unapred, jer to im neće biti garancija da će im radovi biti objavljeni u knjizi, a novac im neće biti vraćen!

Vaša

Kreativna radionica Balkan

Slične vesti