0.5 C
Belgrade
28/01/2023
Srbija vesti

Kraljevo dobilo “Knjigomat”

Neobični „Knjigomat“, vitrina iz koje građani mogu da odnose knjige bez ikakve evidencije, ali i da ostavljaju svoje, postavljen je 20. aprila ispred Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu.
„Biće to i svojevrsni ispit za naše sugrađane, jer na ovu ideju mnogi su reagovali komentarom da će ’Knjigomat’ vrlo brzo ostati prazan. Ipak, ja sam uverena da neće biti tako i da će građani donositi knjige bar toliko koliko ih budu uzimali“, rekla je direktorka biblioteke Dragana Tipsarević na otvaranju nesvakidašnjeg „automata“. Ona očekuje da će ovo postati i mesto susretanja i druženja ljubitelja knjige.

Portparol kraljevačke biblioteke Miloš Milišić kazao je da se u blizini biblioteke nalazi više desetina bankomata, kafemata i ledomata, a da nijedan „Knjigomat“ ne postoji od Kraljeva do Beča.

Povodom Svetskog dana knjige, koji se obeležava 23. aprila, na dečjem i pozajmnom odeljenju biblioteke, knjige su preporučivali poznati Kraljevčani, lekari, pisci i sportisti, a u holu je otvorena izložba fotografija o posledicama zemljotresa u Kraljevu, sanaciji biblioteke i donatorskim programima.U večernjem delu programa besedu će održati akademik Matija Bećković.

(Izvor:b92.net)

Slične vesti