4.3 C
Belgrade
01/12/2022
promocije Srbija

Kraljevačka Povelja, Poezija danas, produkcija 2010.

Poštovani čitaoci  poezije,

NARODNA BIBLIOTEKA „STEFAN PRVOVENČANI“ u Kraljevu,  pored žive i razgranate bibliotečke delatnosti, neguje i izdavaštvo. Časopis za književnost, umetnost i kulturu – Povelja, pokrenut je 1971. godine i izlazi tromesečno. Redakciju časopisa čine talentovani  pisci koji takođe uređuju i edicije Poveljinih izdanja.

Danas se u Srbiji izdavaštvom bavi svaka štamparija. Vremena su oskudna i izdavači-mutanti štede na svemu, a najčešće na urednicima, lektorima i korektorima. Ta zanimanja možda bi se sasvim izgubila, da nije malobrojnih odgovornih izdavača. Većina objavljenih knjiga zato predstavlja svojevrsno prljanje izdavačkog prostora, zavejavanje vrednih naslova, neku vrstu šuma u izdavačkoj galaksiji. Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ je izdavač čija se izdanja kao Poveljina izdanja, izdvajaju  po sadržaju visokog umetničkog dometa, ali i po umetničkom oblikovanju svake pojedinačne knjige. Pismenost se, zajedno sa lepotom, sklonila pred nevremenom u malobrojne odgovorne izdavačke kuće, u biblioteke i u književne časopise. Zahvaljujući pronicljivom i preduzimljivom rukovodstvu Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ na čelu sa direktorkom Draganom Tipsarević, Poveljina izdanja uređuju talentovani i u stare i nove zanate upućeni pisci, dobitnici brojnih nagrada i priznanja: Živorad Nedeljković, Dejan Aleksić, Gordana Timotijević, Miloje Radović, Veroslav Stefanović i Miloš Milišić. O prepoznatljivom, divljenja vrednom izgledu časopisa i knjiga,  stara se likovni urednik Dragan Pešić.

Edicija koju predstavljamo 12.maja je Poezija danas, najbolja edicija poezije koja izlazi u Srbiji. U njoj je prošle godine izašlo sedam pesničkih knjiga.

O tim pesničkim knjigama će govoriti Dejan Aleksić, glavni urednik Poveljinih izdanja. O poeziji će govoriti i svoje stihove će čitati: Tanja Kragujević, Milovan Marčetić, Rajko Lukač… Narodnu biblioteku „Stefan Prvovenčani“ će predstaviti direktorka Dragana Tipsarević.

U drugom delu večeri slušaćemo poeziju koju pišu  članovi redakcije Poveljinih izdanja, naši gosti, pesnici: Dejan Aleksić (glavni urednik), Veroslav Stefanović  i Miloš Milišić.

Naši gosti iz kraljevačke Biblioteke „Stevan Prvovenčani“ pokloniće posetiocima ove književne večeri časopis Povelja i knjige u izdanju Povelje.

Urednik i voditelj večeri je Stana Dinić Skočajić.

Četvrtak, 12. maj 2011, u 19,00
Klub Niškog kulturnog centra

Slične vesti