6.5 C
Belgrade
27/03/2023
poezija Srbija

Konkurs za Zbornik poezije socijalne tematike

radnicka klasaPriređivanje zbornika je pokušaj da se odgovori na pitanje zašto postoji raskorak između dominantnog diskursa poezije i aktuelnih egzistencijalnih prilika u Srbiji.

Gde je i da li je nestala poezija socijalne tematike? Da li se ona svesno izbegava jer drugi tipovi tekstova donose potencijalno veći (kulturni) kapital? Ili je, posmatrano iz burdijeovske perspektive, na snazi prosta strukturna prinuda, te postoji izvestan put od oslobađanja od egzistencijalnih nužnosti do pisanja poezije?

Postoji li klasna svest danas, pa i kod pisaca? Kako se ona manifestuje? Kako se (jedna) stvarnost percipira iz različitih klasnih pozicija? Kako pisci/ pesnici vide jedni druge u odnosu na klasnu podeljenost? Kako pojedinac/ pisac vidi sebe u odnosu na društvenu stvarnost/ političku i kulturnu elitu? Verovanja smo da pesnik (intelektualac), pristajući na određene ideološki iskonstruisane fantazme, doprinosi očuvanju statusa quo i staje na stranu povlašćenih i privilegovanih, čime gubi kapacitete i legitimitet da progovori u ime potlačenih i obespravljenih (artificijelna angažovana pozicija danas). Kako je moguće da se pojedini pisci deklarišu kao levičari a da su njihove ideološke pozicije jasno neoliberalne? Da li svi pisci pristaju na klasna umekšavanja i gde se nalazi pesma kao borba danas?

Urednici zbornika su pesnici Ivana Maksić i Predrag Milojević.

Izdavač je Presing, Mladenovac.

Propozicije:

Pesnici i pesnikinje mogu poslati do 5 svojih pesama na mejl: ljutipesnicisrbije@gmail.com

Konkurs se raspisuje za pesnikinje i pesnike koji žive u Srbiji.

Rok za slanje pesama je: 1. maj. 2014.

Ne postoji starosno ograničenje.

Svaki pesnik koji bude uvršten u zbornik dobija autorski primerak.

Slične vesti

7 comments

Duska Kontic 23/04/2014 at 22:27

Zasto u konkursu za Zbornik poezije socijalne tematike niste uvrstili stvaraoce iz cijele bivse Juge jer, vjerujem, imali bi sta da ponude,a Vi biste kvalitativno obogatili Zbornik.Srdacan pozdrav iz Crne Gore

Duska Kontic

KR 24/04/2014 at 15:21

Smatrali smo da ćemo na taj način dobiti kompaktniju zbirku, sa jasno usmerenom tematikom. Verujemo da se i u drugim zemljama bivše Jugoslavije ima šta napisati na ovu temu. Sledećom prilikom ćemo svakako proširiti konkurs.

ž 25/04/2014 at 09:10

šteta. no ideja je odlična, nadam se da će uskoro biti prilike i za socijalnu ex-yu poeziju!

pozdrav iz zadra

Darko 05/05/2014 at 07:01

Kada se mogu očekivati rezultati konkursa?

-dule- 12/05/2014 at 11:47

Kako se može doći do primerka zbornika?

KR 13/05/2014 at 23:21

Zbornik ce se pojaviti za desetak dana, bice ga moguce naruciti putem ovog sajta.

Comments are closed.