32.1 C
Belgrade
24/06/2024
Crna Gora proza region

Konkurs za za priču inspirisanu zavičajem

Centar za kulturu „Bihor“ raspisao je konkurs za za priču inspirisanu  BIHOROM/ZAVIČAJEM

Cilj konkursa je podsticanje i promocija autora koji savremenim rukopisom mogu ući u krug spisateljskih sljedbenika Ćamila Sijarića, Ismeta Rebronje i drugih književnih velikana sa ovog prostora da zapišu ili izmaštaju priču za literaturu.

Književna nagrada Zavičajne staze – Bihor 2019 – dodjeljuje se za: neobjavljenu priču inspirisanu BIHOROM-ZAVIČAJEM.

Poželjno je da dužina priče ne prelazi pet strana u Wordu (veličina slova 12). Sve do sadašnje zbirke odabranih priča  izvale su pažnju čitalaca i stručne kritike.

Prošlog ljeta žiri je pohvalio 32 priče koje će se, za koji dan pojaviti  iz štampe, pod naslovom Bihorske sumnje.

 “Ovaj izbor priča čitaocu omogućava uvid u jedno od književnih polja na kojem obitava zavičaj sa svim svojim posebnostima, ali i osobinama svijeta uronjenog u vrijeme koje predstavlja vječiti usud, i koje ga oblikuje i formira shodno spletu istorijskih, kulturoloških i drugih vrijednosti. Zavičaj se ovdje manifestuje ne samo kao realna odrednica, već – kroz festival kratke priče – postaje i relevantna književna odrenica”, zapisao je knjiženik Bogić  Rakočević.

Konkurs, za novu zbirku priča i Festival,  otvoren do 21. maja 2019. godine. Rezultati će biti objavljeni u medijima, a nagrade dodijeljene na završnici Festivala priče Zavičajne staze – Bihor 2019, u terminu od 2. do 8. avgusta ove godine u Petnjici. Prispjele rukopise ocjenjuje žiri u sastavu: Šaban Šarenkapić, Mile Stojić, Ethem Mandić.

Tri najuspjelije priče, po ocjeni žirija, biće nagrađene plaketom Festivala i novčanim iznosom od: I – 400 eura, II – 300 eura, III – 200 eura.

Priče se šalju u četiri primjerka, pod šifrom. Šifra treba biti ispisana na poleđini omotnice u kojoj se priča šalje, kao i na prvoj stranici priče.

U istu pošiljku treba ubaciti poseban koverat označen šifrom, sa zapečaćenim podacima o autoru: ime i prezime, adresa, broj telefona, email adresa.

Organizator Festivala priče Zavičajne staze – Bihor 2019

NVO Centar za kulturu „Bihor“, Petnjica

Email: ck.bihor@t-com.me Kontakt telefon/fax: +382(0)51 238 – 261, 069 061 003

Radovi se šalju na adresu: Centar za seoski razvoj Petnjica, 84312, Petnjica, Crna Gora

sa naznakom: Za Festival priče Zavičajne staze – Bihor 2019.

Konkurs je anoniman.

Slične vesti