2.8 C
Belgrade
29/11/2022
film region Srbija

Konkurs za učešće na radionicama Ex Oriente Film 2012.

Početak:
8 Mar 2012
Kraj konkursa:
20 Apr 2012

Institut za dokumentarni film u Pragu prima prijave za učešće na međunarodnoj radionici za razvoj i finansiranje kreativnih dokumentarnih filmova iz Centralne i Istočne Evrope, Ex Oriente Film, koja će biti održana u periodu od godinu dana u Slovačkoj i Češkoj.

Program obuhvata tri radionice, dok je četvrta namenjena radnim verzijama odabranih projekata.

Na prve tri radionice, prema navodima organizatora, reditelji i producenti imaće priliku da razviju svoje projekte i strategije za obezbeđivanje finansijskih sredstava uz pomoć etabliranih evropskih producenata, reditelja i drugih stručnjaka.

Trening program Ex Oriente Film biće okončan koprodukcijskim sastankom East European Forum, odnosno pičingom, koji daje priliku autorima dokumentarnog filma da predstave svoje projekte i osiguraju sredstva od zapadnoevropskih i severnoameričkih emitera.

Tri rezidencijalne radionice i East European Forum pitćing podrazumevaju i praćenje projekata do njihovog potpunog završetka.

Vremenski okvir za 2012-2013 Ex Oriente Film:
Rok za prijavljivanje: 20. april 2012 (prijavljivanje je besplatno)
Individualni sastanci sa odabranim kandidatima: maj 2012. (TBC)
Finalna selekcija projekat: maj 2012.
Prva radionica: “Pronađi svoju originalnost”: polovina juna 2012 (Slovačka, TBC)
Druga radionica: “Produkcija & razvoj scenarija”: oktobar 2012. (u okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Jihlavi u Češkoj – IDFF Jihlava)
Treća radionica: – “Otvoreni market”: mart 2013. (u okviru Filmskog festivala “Jedan svet” – One World Film Festival u Pragu u Češkoj).
Biće odabrano 14 projekata, odnosno 28 učesnika (14 timova reditelj-producent).

Troškovi učešća iznose 1.500 evra (uključuje smeštaj i ishranu za 1-2 osobe).

Učesnici iz Bugarske, Hrvatske, Češke, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije i Slovačke mogu da apliciraju za stipendiju za pokriće dela troškova smeštaja i ishrane, pri čemu moraju da dokažu da nema mogućnosti da nabave sredstva u svojoj zemlji i da njihov projekat nije podržan od bilo kog razvojnog fonda.

Uslov učesća je i dobro poznavanje engleskog jezika.

Takođe, svim sesijama u okviru radionice moraju da prisustvuju i reditelj i producent.

Prijavljivanje je onlajn – preko formulara koji se nalazi na: www.dokweb.net/en/ex-oriente-film/entry-form/

Detalji o radionici Ex Oriente Film nalaze se na sajtu Instituta za dokumentarni filmhttp://dokweb.net/en/ex-oriente-film

Slične vesti