-0.9 C
Belgrade
05/02/2023
Srbija

Konkurs za simpozijum Politički performans

Simpozijum “Politički performans” biće održan 23. i 24. marta u kulturnom centru “Grad” u Beogradu, a konkurs za učešće otvoren je do 28. februara.

Simpozijum je posvećen temi političkog performansa u umetnosti i umetničkog performansa u politici i bavi se kako aktuelnim tendencijama umetničkog performansa sa političkim temama, tako i fenomenom sve masovnije upotrebe umetnosti performansa u javnom i političkom životu u zemlji i u svetu.

Prijave sa opisom performansa (do 250 reči) ili apstraktom teksta (do 250 reči), biografijom (ili opisom delatnosti za udruženja/ organizacije) i dokumentacijom o prethodnom radu u oblasti političkog performansa, treba poslati na e-mail: politicalperformance@yahoo.com najkasnije do 28. februara.

Na konkursu za “Politički Performans” mogu učestvovati svi građani, udruženja građana i organizacije iz Srbije koji se bave političkim performansom.

“Politički Performans” je inspirisan globalnim trendom savremene umetnosti da političke kontroverze migriraju u umetnost performansa, a najradikalniji estetski postupci performansa odlaze u politiku.

Politički Performans postavlja pitanja o:
– prirodi političkog performansa u umetnosti i umetničkog performansa u politici;
– statusu političkog performansa u kulturi kojom dominira politika;
– aktuelnim tendencijama političkog umetničkog performansa u svetu i kod Srbiji;
– razlici između umetnika performera i političara performera;
umetnosti performansa koja je “zaražena” politikom i uticaju umetnosti performansa na politiku, odnosno, mehanizmima političke propagande koji se koriste u umetničkom performansu i estetskim postupcima umetničkog performansa koji se koriste u političkoj manipulaciji;
– mogućnostima izvođenja performansa sa radikalno političkom sadržinom danas, u uslovima “meke” cenzure, straha od političke nekorektnosti i, u globalnom kapitalizmu sve prisutnijim procesima kooptacije i džentrifikacije.

(SEEcult.org)

Slične vesti