17.7 C
Belgrade
31/05/2023
književnost region Srbija stipendije

Konkurs za rezidencijalne boravke za pisce u Beogradu

konkurs krokodilUdruženje KROKODIL u partnerstvu sa Književnom mrežom TRADUKI, raspisuje konkurs za stipendiranje rezidencijalnih boravaka u Beogradu. Konkurs je otvoren do 31. oktobra 2014. godine i mogu se prijaviti svi zainteresovani autori proznih dela, pesnici, dramaturzi, esejisti/kolumnisti i po prvi put od ove godine i prevodioci iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Albanije, Bugarske i Rumunije.

Odabrani pisci dobijaju jednomesečni boravak u posebno opremljenom stanu za pisce u Beogradu, pokrivene putne troškove i honorar. Za vreme svog boravka, pisci imaju priliku da se bliže upoznaju sa kulturnim životom Beograda, da istraže i upoznaju literalne i kulturološke prilike u Beogradu i Srbiji, kao i da predstave svoj rad beogradskoj publici. Tokom boravka biće organizovane tribine i javna, kako u Beogradu tako i u drugim gradovima Srbije, u cilju promocije i predstavljanja rada čitalačkoj publici u Srbiji.

Prijava mora da sadrži:

–  Kratku biografiju (ne dužu od jedne strane) na srpskom, hrvatskom, bosanskom, crnogorskom, engleskom ili nemačkom jeziku;

–  Kontakt telefon i  e-mail adresu;

–  Spisak svih objavljenih dela;

–  Pismo preporuke izdavača ili udruženja pisaca;

–  Kratak opis plana rada tokom boravka u Beogradu.

Prijave se mogu poslati samo putem elektronske pošte na adresu festivalkrokodil@gmail.com

Više o udruženju KROKODIL na www.krokodil.rs I kuću za pisce www.kucazapisce.krokodil.rs

NAPOMENA 1: Ovaj poziv se ne odnosi na pisce s područja Kosova, za koje će uskoro biti raspisan poseban konkurs.

NAPOMENA 2: konkurs se odnosi samo na prevodioce koji prevode sa i na jezike navedenih zemalja – slovenački, bosanski, hrvatski, srpski, crnogorski, makedonski, albanski, rumunski i bugarski.

 

Krokodilova KUĆA ZA PISCE osnovana je u oktobru 2012. godine. U njoj je do sad boravilo preko dvadeset pisaca iz više od deset evropskih država, među kojima su i Daša Drndić, Ognjen Spahić, Lena Olmark, Srećko Horvat, Navid Kermani i mnogi drugi.

Slične vesti