4.9 C
Belgrade
02/02/2023
književnost radionice region Srbija stipendije

Konkurs za rezidencijalne boravke u Beogradu u 2016. godini

krokodil-plakatUdruženje KROKODIL u partnerstvu sa Književnom mrežom TRADUKI, raspisuje konkurs za stipendiranje rezidencijalnih boravaka u Beogradu u 2016. godini. Konkurs je otvoren do 15. oktobra 2015. godine i mogu se prijaviti svi zainteresovani autori proznih dela, pesnici, dramaturzi, scenaristi, esejisti/kolumnisti i prevodioci iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Albanije, Kosova, Bugarske i Rumunije.[1]

Stipendija za odabranog pisca uključuje jednomesečni boravak u opremljenom stanu u Beogradu, putne troškove i honorar u iznosu od 800 eur neto.

Ovaj program pruža odabranim piscima priliku za rad i upoznavanje sa književnim, kulturnim i društvenim miljeom u Beogradu i Srbiji, te za cilj ima ostvarivanje dvostruke komunikacije – pisca s književnom publikom, zemljom i gradom u kojima boravi, kao i lokalnog okruženja s delom, kulturom i nasleđem  gostujućeg pisca.

Prijava mora da sadrži:

 • kratku biografiju – do jedne strane (na srpskom, hrvatskom, bosanskom, crnogorskom, engleskom ili nemačkom);
  – punu adresu (kontakt telefon i e-mail adresa);
  – popis objavljenih dela;
  – kratak opis planova rada u Beogradu;
  – pismo preporuke izdavača ili udruženja pisaca.

  Aplikacije poslati putem elektronske pošte na adresu festivalkrokodil@gmail.com.

Više o našem udruženju pogledajte na www.krokodil.rs i www.kucazapisce.krokodil.rs.

 

Krokodilova KUĆA ZA PISCE osnovana je u oktobru 2012. godine. U njoj je do sad boravilo više od trideset pisaca iz petnaest evropskih država, među kojima su i Daša Drndić, Ognjen Spahić, Lena Olmark, Srećko Horvat, Marsel Bajer, Faruk Šehić i mnogi drugi.

Pored Književne mreže TRADUKI, partneri na projektu su i Erste banka i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

[1]          Na konkurs se mogu prijaviti samo prevodioci koji prevode sa sledećih jezika i na njih: slovenački, hrvatski, bosanski, crnogorski, srpski, albanski, rumunski i bugarski jezik.

Slične vesti