4.8 C
Belgrade
26/11/2022
proza Srbija

Konkurs za priče o Savamali

savamalaMikser festival i Izdavačka kuća „Arhipelag“ raspisuju književni konkurs za nove i neobjavljene priče o Savamali i savskoj padini Beograda, a konkurs je otvoren za savremene prozne pisce koji u svojim pričama, nezavisno od svojih poetičkih, tematskih i iskustvenih izbora ili generacijske pripadnosti, pripovedaju o Savamali i savskoj padini Beograda.

Kako je saopšteno ovaj konkurs najavljuje dugoročnu saradnju u promovisanju kulturnih sadržaja između Miksera i „Arhipelaga“, čija će izdanja od 10. maja biti dostupna u Mikser Houseu (Karađorđeva 46).

Savamala u ovim pričama može biti tema, mesto radnje ili oživljeni duh grada koji u pričama i pričanju postaje junak za sebe. Pisci koji se odluče za Savamalu kao temu mogu da pripovedaju o istorijskoj Savamali, otmenom i dinamičnom kraju u kome je započinjala istorija modernog Beograda i nastajao beogradski duh, ili se mogu posvetiti današnjoj Savamali koja se obnavlja kao prostor kreativnosti i iznova oslobođene energije. U različitim istorijskim vremenima Savamala je postajala tema srpske književnosti i mesto u kome nastaje otkriće novog iskustva. Sada je Savamala opet mesto za priču.

Zainteresovani pisci nove priče o Savamali (obima do 5.000 karaktera) mogu da šalju do 25. maja na adrese: savamala@mikser.rs i priče@arhipelag.rs.

Stručni žiri, koji sačinjavaju poznati pisci i kritičari, izabraće deset najboljih priča koje će biti objavljene u zajedničkom izdanju Mikser festivala i Izdavačke kuće „Arhipelag“.

Pisci tri najbolje priče dobiće specijalne novčane nagrade u iznosu od 25 000 za prvo, 15 000 za drugo i 10 000 dinara za treće mesto.

Izabrane priče i nagrađeni pisci biće promovisani u programu ovogodišnjeg Mikser festivala koji se održava od 28. maja do 2. juna.

Mikser je multidisciplinarna platforma koja podstiče razvoj kreativne ekonomije zemlje i regiona, i uspostavlja dijalog između savremenih globalnih tendencija i domaće i regionalne prakse.

Organizacija Mikser pokrenula je Mikser festivala najveću regionalnu smotru kreativnosti i inovacija i osnovala Mikser House – Balkanski dizajn centar, permanentni multifunkcionalni prostor za kulturne, edukativne i komercijalne aktivnosti, smešten u inspirativnom zdanju nekadašnje industrijske garaže. Zahvaljujići sinergiji oba Mikserova projekta locirana u Savamali, ovaj zapušteni kvart prolazi kroz proces urbane transformacije u progresivni kulturni distrikt, piše u saopštenju.

izvor: http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=272&yyyy=2013&mm=05&nav_id=711308

Slične vesti

2 comments

Fadil Jonuz 12/05/2013 at 16:42

Mislim da bi trebalo napisati u pocetku kao je nastao naziv Savamala i pod kojim okolnostima.

Preciznije, zasto nije ostao naziv Sava Mahala?

Komparacije radi, i New Mexico i Arizona su ostali pod izvornim imenom iako je Meksiko izgubio teritorijalnu upravu nad njima.

tamara 18/05/2013 at 09:22

@Fadil
To nema veze s konkursom. A, inace, dosta mahala je nazivano ma’alama, a kasnije i malama (dugo A). Nestalo H, duljilo se A.

Comments are closed.