18 C
Belgrade
23/03/2023
drama Srbija

Konkurs za originalni dramski tekst za lutkarsko pozorište

pinokioUNIMA Centar Srbije, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu grada Beograda, a uz podršku Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, Sterijinog pozorja, ASSITEJ-a i časopisa NITI (Pozorišni muzej Vojvodine), raspisao je Konkurs za originalni domaći dramski tekst za lutkarsko pozorište na kojem mogu da učestvuju državljani Srbije i svi autori koji pišu na srpskom jeziku.

Članovi Upravnog i Nadzornog odbora UNIMA centra Srbije, kao i članovi redakcije časopisa za lutkarsku umetnost NITI, nemaju pravo učešća.

Biće razmatrani originalni dramski tekstovi izvorno napisani na srpskom.

Žiri će uzimati u obzir neobjavljene, neizvođene i nenagrađene dramske tekstove.

Cilj raspisivanja konkursa je podsticaj i afirmacija kako domaćeg dramskog stvaralaštva za decu, tako i lutkarstva uopšte.

Ciljna grupa su deca do 12 godina, što je repertoarska odrednica većine lutkarskih pozorišta u Srbiji.

Tema konkursa je slobodna.

Rok za slanje tekstova je 1. decembar 2015. godine, a odluku o nagradi žiri donosi do 28. decembra 2015. godine.

Članovi žirija su: dramski pisac Igor Bojović – direktor Pozorišta lutaka “Pinokio” i UNIMA centra Srbije, reditelj Dragoslav Todorović – predsednik Upravnog odbora UNIMA centra Srbije i teatrolog dr Zoran Đerić.

Dodeljuje se samo jedna nagrada.

Pobedniku će biti dodeljena novčana nagrada u iznosu od 200.000 dinara (bruto), čime će biti otkupljen autorski tekst sa pravom prvog izvođenja u lutkarskom pozorištu, koje prvo pokaže interesovanje. Pozorište koje se odluči za realizaciju nagrađenog teksta je u obavezi da sa autorom dogovori uobičajenu visinu tantijema. UNIMA centar Srbije će organizovati javno čitanje nagrađenog komada. Takođe, pobednik će biti pozvan da bude gost Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici 2016. godine. Nagrađeni tekst će biti objavljen u časopisu NITI br. 4.

Tekstovima koji uđu u najuži izbor konkursa, UNIMA centar Srbije će dati preporuke za izvođenje i dalju afirmaciju.

Osnovni kriterijumi prilikom donošenja odluke žirija o pobedniku biće umetnička vrednost, inovativnost na planu forme i univerzalne vrednosti u korespondenciji sa dečijom publikom, kao i scenska izvodljivost komada.

Žiri zadržava pravo da ne proglasi pobednika ukoliko, prema njegovoj jednoglasnoj odluci, ni jedan komad ne bude odgovorio na postavljene značenjske i estetske kriterijume na dovoljno visokom nivou.

Konkurs je anoniman. Nepotpisane tekstove u štampanoj formi, označene šifrom (4 primerka) i CD sa kopijom nepotpisanog teksta u .pdf formatu i označen šifrom, treba dostaviti poštanskim putem. U velikoj koverti sa tekstovima poslati i zatvorenu kovertu sa rešenjem šifre: naslov teksta, ime autora, adresa boravka, telefonski i elektronski kontakti. Tekstovi i CD prispeli na konkurs se ne vraćaju.

Tekstove treba dostaviti na adresu:

Pozorište lutaka “Pinokio” (za KONKURS UNIMA-e),

Goce Delčeva 1,

11070 Novi Beograd.

Tekstovi koji su u suprotnosti sa navedenim pravilima prijave neće biti uzeti u razmatranje.

http://www.pinokio.rs/dokumenta/UNIMA_konkurs.pdf

Slične vesti