21.6 C
Belgrade
10/06/2023
esejistika Srbija

Конкурс за награду „НИКОЛА МИЛОШЕВИЋ“

КОНКУРС ЗА НАГРАДУ

НИКОЛА МИЛОШЕВИЋ“

за најбољу књигу из области

теорије књижевности и уметности,

естетике и филозофије

У обзир долазе књиге домаћих аутора које су штампане 2018. године. Књиге доставити, у четири примерка, до 22. децембра 2018. године, Секретаријату Радио Београда 2 (локал са портирнице 3170), од 9 до 15 сати радним данима, или послати поштом на адресу: Радио Београд 2, Хиландарска 2, 11000 Београд, са напоменом: Конкурс за награду „НИКОЛА МИЛОШЕВИЋ“.

Информације преко телефона 011 655 3173


 Награду Радио Београда 2 за најбољу књигу у области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије, покренуо је 2002. године Ђорђе Малавразић, тада главни и одговорни уредник, уз подршку Уређивачког колегијума програма. Награда је први пут додељена 11. марта 2003. за 2002. годину, а од 2005. се уручује 9. фебруара, на Дан Радио Београда 2, за претходну годину.

Садашњи назив награда је добила, на предлог њеног покретача, 9. фебруара 2007, на свечаном скупу великог броја еминентних теоретичара и филозофа у Каменој сали Радио Београда, непосредно после смрти првог председника жирија Николе Милошевића. Тим именовањем чува се успомена на овог изузетног интелектуалца, беседника и сарадника Радио Београда, који се стваралачки огледао управо у областима теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије.

Циљ признања „Никола Милошевић“ јесте да подстиче теоријско стваралаштво на српском језику. Замисао је од почетка била да се награђују дела високог ранга у којима се целовито развија једна основна идеја. Жирирање подразумева, дакле, елиминацију механички склопљених збирки текстова, речника, штива која јасно припадају доменима историје и критике, а не теорије, и монографских публикација без релевантних уопштавања. Жири се у раду руководи мерилима кохерентне замисли, вредности самог текста и оригиналног доприноса теоријском мишљењу.

Заједно са филозофом Милом Савићем и историчаром уметности Мишком Шуваковићем, Никола Милошевић је знатно допринео да се од почетка поставе високи критеријуми и аксиолошка парадигма за будућност. Ова мерила првог жирија касније су неговали , као чланови оцењивачког тела, професори Симо Елаковић, Мило Ломпар, Јован Попов и Слободан Грубачић.

Особеност жирирања за ово признање јесте остваривање начела максималне јавности. Наиме, од самог почетка, жири за награђивање теоријског стваралаштва, према одредбама Правилника, држи последњу седницу у студију Радио Београда 2, из којег се директно преносе у етер расправа о књигама из ужег избора и одлучивање о победнику.

На предлог председника Управног одбора РТС-а, академика Никше Стипчевића, Кућа је дала Награди „Никола Милошевић“ и новчани износ, који се од 2008. уручује лауреату уз традиционалну Повељу и компјутер, дар „Информатике“.

У оквиру колекције Теоријска књига године – Награда „Никола Милошевић“ Радио Београд 2 објавио је пет књига мањег обима, посвећених петорици првих добитника. Уз разговоре главног и одговорног уредника РБ 2 са лауреатима, штампани су у овим публикацијама ауторизовани транскрипти завршних седница жирија у студију РБ 2, беседа на свечаности доделе признања у Каменој сали Радио Београда и јавних трибина, одржаних о награђеним делима у Коларчевој задужбини, односно Римској дворани Библиотеке града Београда. На тим трибинама редовно сунаступали чланови жирија, главни и одговорни уредник програма и аутор дела. Награда је представљена и на „Тргу од књиге“ у Херцег Новом, где су крајем јула 2015. говорили актуелни лауреат Јасмина Ахметагић и Ђорђе Малавразић.

Највећу важност признању дали су сами добитници: Милан Брдар, Милош Арсенијевић, Миле Савић, Часлав Д. Копривица, Слободан Грубачић, Радоман Кордић, Предраг Крстић, Мило Ломпар, Драган Стојановић, Драган Проле, Данило Баста, Слободан Жуњић, Јасмина Ахметагић и Александра Манчић. Пошто иза ових имена стоје изузетна дела, може се рећи да је Награда „Никола Милошевић“скренула пажњу шире јавности на постојање и релативно високи ниво наше савремене теоријске мисли, чији представници ступају у дијалог са најбољим духовима светске културе.

Напомена: Награди „Никола Милошевић“ претходило је двапут додељено признање Радио Београда 2 „Књига године“, за које су узимани у обзир сви домени стваралаштва. Тако је 2000. награђен Михаило Ђурић за филозофско дело О потреби филозофије данас, а 2001. Владимир Тасић за роман Опроштајни дар.

Slične vesti