8.4 C
Belgrade
06/12/2022
Srbija

Konkurs za nagradu Mangelos 2010.

Umetnička asocijacija Dez org i Kontekst galerija u Beogradu raspisali su konkurs za nagradu “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2010. godinu, koja podrazumeva šestonedeljni rezidencijalni boravak u International Studio and Curatorial Program (ISCP) u Njujorku, kao i samostalnu izložbu, a pravo prijavljivanja imaju mladi umetnici do 35 godina koji su državljani Srbije.
Tokom juna 2010. godine biće organizovana i zajednička izložba svih finalista i finalistkinja u Kontekst galeriji.
Prijave na konkurs primaju se od 20. aprila do 20. maja u prostorijama Kontekst galerije (Ustanova kulture “Parobrod”, Kapetan Mišina 6a, 11000 Beograd) svakog radnog dana od 15 – 18 časova ili poštom na istu adresu, sa naznakom “Za konkurs Dimitrije Bašičević mangelos”.
Svi koji šalju konkursni materijal poštom iz inostranstva zamoljeni su da prethodno obaveste organizatore putem e-maila o svojoj prijavi.

Prijave treba da sadrže:

1. popunjen formular koji možete preuzeti preko linka:
http://www.mangelosnagrada.org.rs/sr/konkurs.php
Formular treba poslati na e-mail adresu mangelosnagrada@gmail.com.
2. portfolio koji uključuje:
a. biografiju umetnika/ce (do 2000 karaktera sa razmacima)
b. vizuelni materijal (fotografije, digitalni printovi, CD/DVD itd, predstaviti do 10 radova sa najviše 5 slika po radu i eventualni priloženi video materijal u trajanju do 3 minuta po radu)
3. tekstove – kratka objašnjenja dosadašnjih radova (do 2000 karaktera sa razmacima po radu)
4. opis rada na kojem se trenutno radi ili koji se planira (do 2.000 karaktera sa razmacima po radu).

*Produkcija rada nije uslov konkursa, već mogućnost. Grant za produkciju jednog rada iznosiće 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Organizator zadržava pravo izbora radova za produkciju.

Napomena: portfolio treba biti dostavljen u štampanom i digitalnom formatu (CD/DVD). Štampani portfolio je obavezan.
Kontekst galerija zadržava sav konkursni materijal.
Pravo prijavljivanja imaju umetnici i umetnice do 35. godina koji/e se aktivno bave umetnošću (minimum prethodne 2 godine) i koji/e su državljani/ke Srbije.
Umetnik/ca mora imati najmanje jedan rad realizovan tokom prethodne godine.

Nagrada – rezidencijalni boravak u Njujorku u ISCP (International Studio and Curatorial Program) traje šest nedelja i biće organizovan u periodu između 1. oktobra 2010. i 31. marta 2011. Smeštaj, troškovi vize, zdravstvenog osiguranja, putni troškovi kao i per diem su obezbeđeni.
Više detalja o uslovima programa moguće je naći na sajtu:
http://www.mangelosnagrada.org.rs/sr/index.php
Nakon povratka iz Njujorka, nagrađenom/oj umetniku/ci će biti organizovana samostalna izložba.
 

Žiri u sastavu: Branka Ćurčić (kritičarka umetnosti, Centar za nove medije_Kuda.org, Novi Sad), Jasmina Čubrilo (istoričarka umetnosti, Beograd), Nikola Dedić (istoričar i teoretičar umetnosti, Niš/Beograd), Miroslav Karić (istoričar umetnosti, Beograd), Maja Stanković (istoričarka umetnosti, Beograd), Ivana Smiljanić (umetnica, dobitnica Mangelos nagrade za 2009. godinu) će, uzimajući u obzir glasove učesnika/ca konkursa odabrati do pet finalista i finalistkinja.
Sa odabranim finalistima i finalistkinjama žiri će obaviti intervjue kako bi odlučili o dobitniku/cim nagrade.
Svi/e prijavljeni/e umetnici/e će imati priliku da pregledaju konkursni materijal u prostorijama Kontekst galerije, kao i na sajtu Mangelos nagrade.
Takođe, imaće priliku da se registruju na linku za kandidate na sajtu nagrade, prijave se i glasaju onlajn bodovima 3, 5 i 7 (prvo mesto 7, drugo mesto 5 i treće mesto 3). Glasovi umetnika/ca se sabiraju i čine jedno mesto u žiriju.

E-mail adresa sa koje će umetnik/ca glasati mora biti dostavljena u biografiji. Ukoliko nije dostavljena, pravo glasa se oduzima. Umetnik/ca koji/a konkuriše nema pravo da glasa za sebe.
O datumima kada će biti zakazano pregledavanje materijala, rokovima glasanja i rezultatima konkursa svi umetnici/ce će biti blagovremeno obavešteni putem e-maila.

Nagrada “Dimitrije Bašičević Mangelos”, koja nosi ime jednog od najznačajnijih umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, dodeljuje se uz podršku Foundation for a Civil Society (FCS), Trust for Mutual Understanding (TMU), Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i Ministarstva kulture Srbije.

Nepotpune aplikacije nećemo biti uvažene.
Za dodatne informacije moguće je obratiti se na:
063 864 3507
Sajt Kontekst galerije je:
www.kontekstgalerija.org

Slične vesti