24.1 C
Belgrade
31/05/2023
poezija proza Srbija

Konkurs za književnu nagradu „Musa Ćazim Ćatić“

KULTURNO UDRUŽENJE „MUSA ĆAZIM ĆATIĆ“

OBJAVA SEDMOG  KONKURSA 

ZA NAJBOLJU BAJRAMSKU PRIČU

I NAJBOLJU BAJRAMSKU PJESMU 2022. god.

Na osnovu Odluke o ustanovljenju književne nagrade „Musa Ćazim Ćatić“ kategorije „Bajramske priče“, Upravni odbori Kulturnih udruženja „Musa Ćazim Ćatić“ Odžaka i Münchena raspisuju

VII KONKURS za književnu nagradu „Musa Ćazim Ćatić“ na književnom natječaju „Bajramske priče“

Kulturno udruženje „Musa Ćazim Ćatić“ sa sjedištem u Münchenu i Odžaku raspisuje književni konkurs za najbolju neobjavljenu bajramsku kratku priču i bajramsku pjesmu sa tematikom Bajrama i bajramskih običaja i dodjeljivanje književne nagrade „Musa Ćazim Ćatić“ kategorije „Bajramske priče“ s ciljem da se bajramski običaji i ljepote tog velikog praznika kroz pero sačuvaju za nove naraštaje.

Uslovi konkursa:

*     Kratku lektorisanu priču (maks. 6 stranica A4 form) i lektorisanu pjesmu s tematikom praznika Bajrama, potpisanu šifrom, dostaviti u jednom fajlu isključivo elektronskim putem, mailom: kultura@musacazimcatic.org   (priče i pjesme trebaju biti otipkane isključivo u Word- formatu – doc ili docx, Times New Roman 12, uključujući slova č, ć, đ, dž, š, ž ).
*    U istom e-mailu dostaviti, u drugom fajlu: ime i prezime autora, adresu i broj telefona, e-mail, i kratku biografiju. Po prijemu Vašeg e-maila dobit ćete potvrdni e-mail o prijemu istog.

* Lektorisane priče i pjesme dostaviti na e-mail adresu Udruženja: kultura@musacazimcatic.org  

s naznakom „Za književnu nagradu „Musa Ćazim Ćatić“ kategorije „Bajramske priče“.  Jedan autor može sudjelovati samo s jednom pričom i jednom pjesmom koje ćemo proslijediti stručnim članovima žirija.

*Tema je ograničena na ramazanske, bajramske i kurban-bajramske radosti, a želja nam je da od učesnika konkursa dobijemo što više priča i pjesama namijenjenih djeci i omladini.

  • Pravo učešća na konkursu je neograničeno, jer bajramske radosti nemaju granice.               
  • Radove mogu poslati svi učesnici koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine i svi učesnici cijelog regiona (sve republike bivše Jugoslavije), ma gdje se nalazili (domovina i dijaspora).

                                    Konkurs je otvoren do 01.03.2022. godine.

* Na konkursu će biti dodijeljene tri glavne nagrade za PRIČE:                                                                          

1. Nagrada – Zlatna plaketa i kpl. odabranih knjiga

2. Nagrada – Srebrna plaketa i kpl. odabranih knjiga                                                                                                               

3. Nagrada – Bronzana plaketa i kpl. odabranih knjiga

* Na konkursu će biti dodijeljene i tri glavne nagrade za PJESME::                                                                  

1. Nagrada – Zlatna plaketa i kpl. odabranih knjiga                                                                                                                 

2. Nagrada – Srebrna plaketa i kpl. odabranih knjiga                                                                                                               

3. Nagrada – Bronzana plaketa i kpl. odabranih knjiga

  *Autore nagrađenih priča i pjesama ćemo nagraditi slikovnicama i knjigama, poklon od autora, Nevzete i Huseina Huske Ismailovića.                                                                                                        

„Djed Bajro i bajramske radosti“                                                                                                                

„Djed Bajro i Kurban – bajramske radosti“  

„Revo bosanski Robin Hood“                  

„Bosanske bajke o Lejli i Mejremi”

„Djed Bajro i ramazanske radosti“

“Razigrani Lajko“

„Mladi fazani u plamenu ravnice”

„Pisma iz daljine“

* Svih 30 odabranih priča i 30 odabranih pjesama bit će objavljeno u posebnom elektronskom zborniku u povodu predstojećeg praznika  Bajrama, a uz pomoć donatora nastojat ćemo da ove priče i pjesme budu ukoričene.                  

            Za svaki dan Ramazana pročitati će se jedna odabrana bajramska priča i jedna pjesma a za Bajram će se pročitati i nagraditi tri najbolje bajramske priče i tri najbolje bajramske pjesme. Nagrade će biti dodijeljene na bajramskoj svečanosti, koja će biti održana u periodu od 02.05. do 04.05. 2022. godine u Odžaku, Sarajevu ili Münchenu (ako nam trenutne okolnosti dozvole)

            Cilj ovoga konkursa je da zainteresujemo i pobudimo našu mladost, našu budućnost, za stvarnom željom za Bajramom i bajramskim hedijama i razvijanje pozitivnih emocija sa jačanjem ljubavi za pisanjem bajramskih priča i pjesama. Ovim projektom ćemo doprinijeti razvijanje saosjećanja, milosti i iskrenosti kod mladih ljudi.

Želimo da sve priče i pjesme budu podastrijete značaju bajramskih blagdana u kojima se u slozi i ljubavi bratski dijele sve ovozemaljske radosti sa rodbinom, komšijama i prijateljima ma koje god vjeroispovijesti bili.

Ovim konkursom dajemo mogućnost svakome djetetu a i odraslima da dođu do izražaja i da kroz pisanje priča i pjesama pobude svoje emocije, maštu, pronicljivost, znatiželju i pozitivnu motiviranost da njihove priče i pjesme budu među najboljim.

  *Za potpunije razumijevanje same ideje i cilja konkursa navest ćemo razmišljanja bosanskohercegovačkog publiciste i pisca Vehida Gunića, koji je podržao ideju realizacije jednog ovakvog konkursa i utemeljivanja književne nagrade “Musa Ćazim Ćatić“ kategorije „Bajramske priče”:

„U narodu se kaže: BOLJE JE DA NESTANE SELO, NEGO ADET U SELU. U pričama Nevzete i Huseina Huske Ismailovića nije riječ ni o selu ni o adetu u selu, nego o adetima čitavog jednog naroda kojem pripadaju i kojem pripadamo mi, poštovaoci njihovih želja da i nas i one koji su možda zaboravili, vrati u vrijeme kada smo se znali radovati sitnim darovima očekujući ih uz znatiželju i ugodnu strepnju i kada smo, više nego sada, znali i ko smo i šta smo i šta nam je činiti da ostanemo to što jesmo. Nevzetina i Huseinova želja je da i Vi svojim bajramskim pričama i pjesmama doprinesete jačanju, podsticanju i vrednovanju knjževnog stvaralaštva, kulture, običaja i tradicije Bosne i Hercegovine, regiona i cijeloga svijeta i da Vaše priče i pjesme budu podastrijete značaju bajramskih blagdana u kojima se u slozi i ljubavi bratski dijele sve ovozemaljske radosti sa rodbinom, komšijama i prijateljima ma koje god vjeroispovijesti bili.

      Vehid Gunić, pisac i publicista                                                                                              

Napomena:
Učešćem na konkursu, svi učesnici pristaju na uslove konkursa. Organizator zadržava pravo objavljivanja i štampanja svih na konkurs prispjelih priča bez posebne dozvole i naknade. Organizator ne snosi odgovornost u slučaju zloupotrebe autorskih prava prijavljenih priča na konkursu, od strane učesnika ili trećih osoba.


Sve dodatne informacije učesnici konkursa mogu dobiti putem e-maila:

kultura@musacazimcatic.org  

web stranice: www.djed-bajro.com    i   www.musacazimcatic.org  

Facebook stranice našeg Udruženja:

Djed Bajro i bajramske radosti i

Kulturno udruženje „Musa Ćazim Ćatić“ Odžak

                                                                                          
München, Odžak, 28.01.2022.g.                                     

  Za Upravni odbor Udruženja:                                                                                                                                                                                                              

Husein Huska Ismailović, predsjednik

page1image19408.png

Slične vesti