16.8 C
Belgrade
15/06/2024
poezija Srbija

Konkurs za haiku zbornik „Zvuk vode“

Povodom 90 godina od objavljivanje čuvene antologije Miloša Crnjanskog „Pesme starog Japana“, objavljene u Beogradu 1928. godine, kada se  Balkan po prvi put upoznao sa haiku formom, veb-portal ISTOČNI BISER raspisuje konkurs za elektronski haiku zbornik pod naslovom „Zvuk vode“.

Zbornik posvećen haiku poeziji dobio je naziv prema zvanično prvoj haiku pesmi „Staro jezerce“ koja je izašla iz pera velikog majstora haiku stvaralaštva Macua Baša, a čiji stihovi glase:

Staro jezerce

žaba skače u njega

zvuk vode 

Veb-portal ISTOČNI BISER koji je posvećen promovisanju književnosti, umetnosti i kulturi Istoka, poziva sve haiku pesnike sa prostora bivše Jugoslavije koji pišu na BHS jezicima, da svoje haiku, haibun, haiga, tanka, senryu… radove, ali i eseje na temu istorije haiku pesništva, japanske kulture koja je u vezi sa haiku stvaralaštvom, pošalju na imejl adresu veb-portala. O detaljima konkursa više na https://istocnibiser.wixsite.com/ibis.

Osim što će svoje radove objaviti u ovom elektronskom zborniku, haiku pesnici će imati priliku i da promovišu svoje knjige haiku poezije.

Pokažimo da i 90 godina nakon što je veliki Crnjanski prepoznao značaj haiku poezije, i dalje, sa nesmanjenim žarom, pesnici sa ovih prostora neguju najstariju japansku poetsku formu haiku. Spojimo tradiconalno sa modernim!

Slične vesti