16.8 C
Belgrade
25/05/2024
drama poezija proza Srbija

Конкурс за градску књижевну награду „Славиша Николин Живковић“

Друштво књижевника и књижевних преводилаца Ниша и Град Ниш са Нишким културним центром расписују Конкурс за градску књижевну награду „Славиша Николин Живковић“ за најбољи књижевни рукопис написан на српском језику.

Конкурс градске књижевне награде „Славиша Николин Живковић“ отворен је од 30. октобра закључно до поноћи 30. новембра 2021. године. Књижевни ствараоци из Србије и иностранства конкуришу искључиво у електронској форми, слањем документа у Ворд формату, са необјављеним књижевним рукописом књиге прозе, поезије или драма. Уз рукопис обавезно је послати библиографију и биографију са фотографијом и контакт подацима, на адресу Друштва:

konkurs@drustvoknjizevnika.com

Ова књижевна награда чува успомену на писца чије име носи и његову заоставштину, а одлуком Скупштине Града Ниша од 2019. године постаје званична градска књижевна награда.  

Након претходно објављеног ужег избора рукописа, име добитника награде биће објављено 3. априла 2022. године на датум кад је рођен Славиша Николин Живковић.

Поједини делови из приспелих, а ненаграђених рукописа, предлогом жирија и уз пристанак ствараоца, могу бити објављени у књижевној периодици.

Досадашњи лауреати ове књижевне награде су Зоран Пешић Сигма, Стана Динић Скочајић, Милош Гроздановић и Драган Ј. Ристић за рукопис „Марфијева дошаптавања“, нову књигу прича коју ће Друштво књижевника представити до краја године на свечаности у Народном позоришту у Нишу, приликом доделе Награде Славиша Николин Живковић.

Друштво књижевника се у изазовнoj данашњици прилагођава. Упркос глобалној кризи може да се ослони на Филозофски факултет у Нишу и на градске установе Народно позориште и  Нишки културни центар, али и на Дом омладине Београда са којима успева да удружи капацитете и организује књижевне догађаје од изузетног културног значаја. Потврда за то су представљање издања Друштва књижевника и књижевних преводилаца Ниша у Београду, обележавање јубилеја и одржавање 30. година Књижевне колоније Сићево, излазак из штампе књиге прича „Марфијева дошаптавања“, рукописа овенчаног наградом Славиша Николин Живковић, као и расписивање петог књижевног конкурса.

Захвални смо институцијама, професорима, уредницима и новинарима који издвајају време и простор за наше програме и вести како би и у наредним годинама заједно са стручном јавношћу, читаоцима  и књижевном публиком неговали културу сећања.“

Председништво Друштва

Slične vesti