-3.5 C
Belgrade
08/02/2023
rezultati konkursa Srbija

Konkurs za Ediciju Golub – uži izbor

goluboviГрадска библиотека Карло Бијелицки

Конкурс за необјављени рукопис прве књиге за 2015. годину- Едиција Голуб

САОПШТЕЊЕ О УЖЕМ ИЗБОРУ

Други пут Градска библиотека Карло Бијелицки  је објавила  конкурс за необјављени рукопис за ауторе које нису досад објавили књигу и који немају више од 40 година. Конкурс је расписан за жанрове романа, приповетке и поезије.

Добитнику прве награде биће објављена књига у Едицији Голуб,  која подржава наслеђа илустрованог часописа за младеж Голуб, који је излазио у Сомбору од 1898. до 1913. у којем су објављивали истакнути а тада млади српски писци као што су Јован Дучић, Алекса Шантић, Војислав Илић, Милош Црњански.

До закључења Конкурса 15. марта стигло је деведесет и седам, означених шифром, у скоро једнаким размерама прозе и поезије. У прози аутори приповетке су били нешто заступљенији него претходне године.

Жири је разматрао пристигле рукописе, у складу са  Правилником о награди, посвећујући пажњу прозним писцима и песницима модерне културе, разумевања продуктивних књижевних поступака у уобличавања сведочења о свету, језику и памћењу. Рукописи које је читао жири у великој мери сведоче о високој култури писаца, посебно када је у питању проза, и о свести да је приповедаштво особена форма дијалошког односа према своме времену. У складу с тим жири је у ужи избор уврстио следеће рукописе:

  1. Препознавања, шифра „Атлас света“
  2. Последње успење Сизифово, шифра „Stoneage 57“
  3. Телепапатија, шифра „The Gari“
  4. Приче и кучине, шифра „Неонато“
  5. Хексаграм, шифра „Сиријус“
  6. Крваво зелено, шифра „Johnny B Toad“

Жири ће саопштење о добитнику награде предочити јавности најкасније до 2. јуна  2015. године. Свечано уручење  награде одржаће се  8. јуна 2015. године у Градској библиотеци Карло Бијелицки у Сомбору.

Жири награде:

Нада Душанић

Владимир Јерковић

и Јован Зивлак, председник

 

У Сомбору 25. маја, 2015.

Slične vesti