5.8 C
Belgrade
28/03/2023
književnost proza Srbija

Konkurs za dve književne stipendije nedeljnika NIN

ninNedeljnik NIN raspisao je prvi put konkurs za književnu stipendiju za najbolji nacrt romana autorima mlađim od trideset i starijim od osamnaest godina, koji pišu na srpskom jeziku, kao podrška za delo u nastajanju.

Pisci budućih romana treba da pošalju sinopsise u nastajanju do 30. maja, a žiri, koji čine poznati književnici, prevodioci, profesori, urednici i publicisti, pročitaće pristigle rukopise i doneti konačnu odluku o dva dobitnika „Književne stipendije nedeljnika NIN“.

Autori dela koja budu proglašena najboljim biće nagrađeni plaketom i pojedinačnim novčanim iznosom od po 500 evra.

——————

Književna stipendija nedeljnika NIN dodeljuje se za najbolji nacrt romana, autorima mlađim od 35 i starijim od 18 godina, srpskog jezičkog područja.

Kao podrška za delo u nastajanju, kako mladim piscima tako i domaćoj književnosti uopšte, NIN-ov petočlani žiri u sastavu: Filip David, Dragan Velikić, Vladislav Bajac, Vladislava Gordić Petković i Dragan Jovićević, odabraće dva najbolja sinopsisa za romane u nastajanju i autore istih nagraditi plaketom i pojedinačnim novčanim iznosom od po 500 evra.

Kandidati koji žele da konkurišu, obavezni su da pošalju sinopsis, odnosno nacrt svog romana u nastajanju, ne duži od 10.000 slovnih mesta (karaktera), sa razmacima, potpisan punim imenom i prezimenom, kao i svoju detaljnu biografiju (i bibliografiju, ukoliko je poseduju), sve u pet (5) istovetnih štampanih primeraka.
Navedenu dokumentaciju, kandidati su dužni da pošalju u jednoj koverti, sa naznakom „Za književnu stipendiju nedeljnika NIN“, klasičnom poštom, na adresu nedeljnika NIN: Beograd, ul. Žorža Klemansoa br. 19.

Jedan kandidat može poslati ukupno jedan sinopsis, odnosno nacrt svog autorskog romana u nastajanju.

Tekstovi poslati putem elektronske pošte (imejlom) neće se uzimati u razmatranje.

Konkurs je otvoren od 30. aprila do 30. maja 2015. godine.
Članovi žirija objaviće imena dobitnika stipendija najkasnije do 30. juna 2015. godine, na svom zvaničnom sajtu i fejsbuk-stranici, kao i u štampanom izdanju nedeljnika NIN, u kom će pobednički radovi i njihovi autori biti predstavljeni.

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN, zajedno sa članovima žirija, uručuje dobitnicima „Književnu stipendiju nedeljnika NIN“, na svečanoj ceremoniji, na kojoj će dobitnici održati kratku besedu povodom dobijanja stipendije.

Slične vesti

1 comment

Nikola 14/05/2015 at 22:57

Zelim da pitam,posto ne znam,da li je potrebno poslati deo knjige do 10 000 slova ili opisati radnju i ideju romana,predstaviti glavne likove u tih 10 000 slova? Ili i jedno i drugo?

Comments are closed.