12.8 C
Belgrade
01/04/2023
Bosna i Hercegovina konkursi za mlade autore poezija region

Konkurs za 6. Međunarodni festival dječije poezije „Dječije carstvo“

KULTART BANjA LUKA  raspisuje:
K  O  N  K  U  R  S
ZA
VI MEĐUNARODNI FESTIVAL DJEČIJE POEZIJE

Festival dječije poezije održaće se u okviru velike kulturne manifestacije „DJEČIJE CARSTVO 2012.“ u Banjaluci u aprilu 2012. godine.
I ove godine Festival će okupiti eminentna imena iz svijeta poezije za djecu i omogućiti mladim pjesnicima da na istoj sceni predstave svoje radove.

Konkurs je otvoren za učenike osnovnih škola iz BOSNE I HERCEGOVINE, SRBIJE, CRNE GORE, HRVATSKE, MAKEDONIJE I SLOVENIJE.

Učesnici će biti bodovani u  dvije kategorije:
I kategorija – učenici od 1-5. razreda (za devetogodišnje OŠ) i od 1-4. razreda (za osmogodišnje OŠ);
II kategorija – učenici od 6-9. razreda (za devetogodišnje OŠ) i od 5-8. razreda (za osmogodišnje OŠ);
NAPOMENA: UČENICI IZ MAKEDONIJE I SLOVENIJE (A TO VAŽI I ZA OSTALE) SVOJE RADOVE MOGU SLATI NA MATERNjEM JEZIKU!

Stručni žiri će odabrati po 15-20 najboljih u obe kategorije. 30-40 finalista  će se u Banjaluci takmičiti za glavne nagrade. Najbolji radovi biće štampani u Zborniku festivala a u saradnji sa festivalom “Mali kompozitor“ neke pjesme će biti komponovane od strane djece i izvedene na tom festivalu.

Tema je slobodna, a broj radova koje jedan autor može poslati nije ograničen. Pjesme trebaju biti otkucane fontom Times New Roman.
Poželjno je radove slati na e-mail adresu: festival.poezije@gmail.com
Ukoliko se radovi šalju poštom  slati ih na adresu
„KULTART“
Festival dječije poezije – za konkurs
(Slobodanu Stošiću)
Slobodana Jovanovića 5
78 000 BANjA LUKA
Republika Srpska – BiH
Uz radove poslati i prijavu koja treba da sadrži: ime i prezime autora, datum rođenja, razred i podatke o školi koju autor pohađa (adresa, e-mail adresa, telefon)
Konkurs je otvoren do 01.03.2012. godine.
Vijesti o Festivalu poezije, konkursu i svemu vezanom za „Dječije carstvo“ na
www.djecijecarstvo.org

O „DJEČIJEM CARSTVU“

„Dječije carstvo“ je TRADICIONALNA manifestacija koja će se u aprilu 2012. godine po 6. put održati u Banjaluci i okolnim gradovima.
Učesnici programa manifestacije biće učenici OŠ iz BiH, Srbije, Crna Gore, Hrvatske, Makedonije i Slovenije (njih preko 500) i poznati dječiji pjesnici iz regiona: Ljubivoje Ršumović, Tode Nikoletić, Slobodan Stanišić, Ismet Bekrić, Uroš Vošnjak, Enes Kišević, Luko Paljetak, Dejan Đonović, Velimir Ralević, Aleksandra Lukić, Ivica Vanja Rorić, Šimo Ešić, Naum Popeski, Ranko Pavlović, Jovo Čulić, Peđa Trajković, Mirko Vuković, Nevena Stošić.
Osnovni ciljevi manifestacije su:
•    Afirmacija dječijeg stvaralaštva krod podsticanje kreativnog odnosa prema svim kulturno-umjetničkim žanrovima (pisanje, slikanje, muzika, ples, recitovanje, gluma…)
•    Podsticanje i jačanje takmičarskog duha, zdrave konkurencije i timskog rada među djecom, školama i školskim sekcijama u regionu,
•    Kreiranje prostora za druženje, međusobnu saradnju i razmjenu iskustava za učenike i nastavnike
•    Omogućavanje svakome ponaosob da već od malih nogu doprinese kolturnom životu sredine u kojoj živi.

Podciljevi:
•    Promocija i edukacija talenovanih učenika
•    Stvaranje nove generacije pjesnika
•    Promocija svih grana umjetnosti
•    Edukacija nastavnika i roditelja
•    Promocije BiH, Republike Srpske i Banjaluke preko učesnika i sličnih manifestacija u regionu.

Manifestacija „Dječije carstvo“ je značajna dječija kulturna manifestacija jer promoviše kulturno stvaralaštvo djece osnovnoškolskog uzrasta i na taj način doprinosi njihoovom razvoju i usmjerava ih u pravcu koji je u školama često zapostavljen. Pored uticaja na kulturni razvoja pojedinca „Dječije carstvo“ promoviše zdravu konkurenciju i timski rad, jača zajedništvo i omogućava svakom pojedinačno da od malih nogu doprinese kulturnom životu sredine u kojoj živi.
Ovo je prilika učenicima da se predstave široj publici, individualno ili u manjim i većim sastavima, u onim umjetničkim oblastima za koje se prema ličnim afinitetima oprijedele.
Osnovne škole i vrtići iz Banjaluke, Muzička škola, plesne škole, KUD-ovi, sportski klubovi imaju prilike da se predstave i pokažu širokoj publici šta znaju i šta su naučili.
Pored ovih segmenata ništa manji značaj nema ni saradnja sa zemljama u okruženju, koje imaju veliku tradiciju u pjesništvu i recitatorstvu ugrađenu u školski sistem. Zbog toga je za naš region od izuzetne važnosti razmjena iskustava na ovom polju. Promocija ranog pjesništva i gostovanja dječijih pjesnika iz regiona u OŠ u RS su značajni događaji, koje i oni učenici koji nikada nisu ni pokušali da pišu poeziju dočekuju sa oduševljenjem.
Manifestacija je značajna i za nastavnike koji vode školske sekcije, koje se u nekim školama svode na rad koji postaje javan jedino na Dan škole (dječijeg stvaralaštva), motivišući ih da se dodatno aktiviraju i stvarajući im mjesto na kome će unaprijediti svoj rad i razmjeniti iskustva sa ostalim nastavnicima iz regiona, koji se bave istim poslom.
Organizovanjem izleta i druženjem sa pilotima i rafterima u Rafting klubu ostvaruje se saradnja sa Oružanim snagama BiH, ali i sa vrijednim sportistima – reprezentativcima BiH.

„Dječije carstvo“ je jedina manifestaacija ovog tipa  koja se održava u Bosni i Hercegovini. Svake godine je dopunjena novim aktivnostima i svake godine se primjećuje sve veći interes učesnika i publike.

„Dječije carstvo“ sarađuje sa sličnim manifestacijama u regionu: „Pod starom maslinom“ Bar, „Bulka“ Crvenka, „Vezeni most“ Tuzla, „Zmajeve dečje igre“ Novi Sad, „Festival humora „ Lazarevac, „Medijana“ Niš… i sa njih 12 je potpisalo protokole o saradnji.

Sarađuje sa Festivalom „Mali kompozitor“ na kome se svake godine izvode pjesme komponovane na tekstove djece koja učestvuju na našem festivalu. Do sada je preko 20 pjesama komponovano i izvedeno.

Slične vesti

3 comments

Martina Ristoska 26/12/2012 at 20:13

На обој конкурс сакам да учествувам со мои напишани песнички

admin 22/02/2013 at 15:11

Pesme na ovaj konkurs šalju se putem odrese navedene u tekstu konkursa, a ne u vidu komentara na Konkursima regiona. Hvala i pozdrav!

Milica 30/04/2013 at 21:59

Postovani,
Preko svoje nastavnice crnogorsko- srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i knjizevnosti sam poslala naka od pjesama, koje je ona izabrala i predvidela da su dostojne jednog konkursa. Cula sam da nijesam osvojila niti jednu nagradu, ali da je neka od mojih pjesama, ili vise njih osla u zbirku djecijih pjesama. Zeljela bih da saznam koja je to pjesma, ili ako ih je vise- koje su to pjesme. Moje ime je Milica Radoman. Ucenica sam VII razreda Osnovne skole “Stefan Mitrov Ljubisa“, iz Budve. Molim Vas da me u najkracem roku obavjestite koje su to pjesme.
Odgovor mi posaljite na istu e-mail adresu (milica.radoman@gmail.com), ili na facebook (https://www.facebook.com/milicaandja).
Unaprijed zahvalna,
Milica Radoman

Comments are closed.