4.8 C
Belgrade
26/11/2022
Crna Gora region rezultati konkursa

Конкурс УКЦГ-а за објављивање прве књиге аутора до тридесет година

На Конкурс за објављивање прве књиге аутора до тридесет година, који реализује Удружење књижевника Црне Горе у сарадњи са Српским националним савјетом пристигло је укупно седам рукописа.

Жири у саставу мр Милорад Дурутовић (предсједник), пјесникиња Милица Краљ (члан) и мр Александар Ћуковић (члан) је прочитао све рукописе, те донио сљедеће одлуке:

  1. У најужем избору нашли су се рукописи: Краснојарска бреза Стефана Бешовића из Подгорице; ненасловљени пјеснички рукопис Анђеле Пековић из Никшића; пјеснички рукопис Бесконачност на дохват Звездане Крстић из Старог Села (Велика Плана, Србија).
  2. Једногласном одлуком жирија награда која се састоји у штампању књиге додјељује се Стефану Бешовићу из Подгорице за рукопис Краснојарска бреза, док се рукописи Анђеле Пековић и Звездане Крстић свесрдно препоручују издавачима, као текстови озбиљне вриједности.

О Б Р А З Л О Ж Е Њ Е

 Рукопис Краснојарска бреза, иако остварење младог аутора Стефана Бешовића, открива прозно-поетску цјелину високе зрелости, што важи и за тематску, и за формално-жанровску раван текста. Своје поетске текстове − који се крећу у распону од метафикцијских коментара, преко историографских и митопоетских цјелина, све до уникатних лирских минијатура − Бешовић профилише као укрштај теолошких, (псеудо)историјских, митолошких и философских реминисценција, обликујући поетске слике веома сложене симболике. Свега ту има: езотерије, алхемије, гностицизма, хришћанске иконографије и предхришћанске митологије, средњовјековних реторичких топоса, али понајвише пјесничке инвенције, која се подједнако осјећа и у начину на који приступа техници приређеног рукописа. Скоро у цјелости Краснојарска бреза функционише као палимпсестни криптограм.

Жири:

мр Милорад Дурутовић (предсједник)

Милица Краљ (члан)

Мр Александар Ћуковић (члан)

Slične vesti