17.7 C
Belgrade
31/05/2023
poezija proza region

Konkurs Srpske biblioteke iz Londona

librarySRPSKA BIBLIOTEKA U LONDONU
OBJAVLJUJE PRVI  INTERNACIONALNI  KONKURS
POEZIJA – PROZA 2014

 USLOVI KONKURSA:

 Poezija: 40 redova maksimum + naslov

Proza: 3000 reči + naslov

Oblik teksta: A4, oba teksta otkucana na jednoj strani papira, dupli razmak

Jezik: srpski i (ili) engleski

 Svi radovi se šalju anonimno (pod šifrom) kojom je obeležena (u desnom uglu) svaka stranica priloženog teksta. Pravo ime i prezime, adresa i kontakt detalji, šalju se u posebnoj zatvorenoj koverti koji se otvara na dan proglašenja pobednika.

 Poslati radovi ne smeju biti prethodno objavljivani. To se odnosi na samo-izdanje, publikacije u Srbiji, i na  publikacije i izdanja bilo gde u svetu.

 Stil i teme su slobodni izbor autora. Maksimalni broj priloženih radova je TRI  (3).

 Radovi se ne primaju elektronski (e-mail), već isključivo poštom uz ispunjenu prijavnicu Srspke biblioteke, postal order – MONEYGRAM za učesnike izvan UK (u svakoj lokalnoj pošti u svetu moguće je uplatiti odgovarajuću sumu a dobijeni broj uplate bi trebalo poslati na našu e-mail adresu ili tekstom na dole navedeni mobilni telefon) ili priložiti ček, za autore iz UK.

Za sve dalje informaije obratite se na serbianlibrary@yahoo.com ili +447801130806

 ZAVRŠNI ROK ZA SLANJE RADOVA JE 1. FEBRUAR 2014.

 Administrativno učešće: £5 po priloženom radu. Uplaćen novac se ne vraća.

 Pobenik će biti JEDAN iz svake kategorije (poezija-proza) i TRI drugoplasirana autora iz svake kategorije. Pobednici će biti obavešteni na dan proglašenja pismeno i/ili elektronski (e-mail) u slučaju da nisu prisutni.

 Imena pobednika će biti objavljena krajem februara ili početkom marta 2014. Zavisno od broja priloženih tekstova, svi nagrađeni radovi će biti objavljeni u knjizi u izdanju Srpske biblioteke u Londonu. Svi nagrađeni će dobiti po 6 objavljenih knjiga i Srpska biblioteka će organizovati književno veče sa pobednicima.

 Ovaj konkurs je otvoren za sve Srbe iz dijaspore, ne iz Srbije, starije od 18 godina.

 Autorska prava pripadaju autoru. Srpska biblioteka zadržava pravo da izda knjigu sa pobedničkim delima, da ih objavljuje i da ih koristi u reklamne i promotivne svrhe  koje bi bile u vezi sa delatnostima biblioteke i budućim sličnim aktivnostima.

 Sudije i selektori su poznati autori, izdavači i univerzitetski profesori književnosti.

 Sve radove treba poslati na sledeću adresu:

 The Serbian Library in London

(Konkurs Poezija -Proza)

33/35 Dawes Road

London SW6 7DT

PRIJAVNICA ZA UČEŠĆE NA KONKURSU  POEZIJA / PROZA 2014.

 ŠIFRA:   

 BROJ RADOVA:

 POEZIJA ILI PROZA:

 NASLOVI:

 BROJ REDOVA-REČI:

 PRILOŽEN ČEK –POSTAL ORDER NA SUMU U GBP:

 DATUM PRIJAVE:

 Ovim prihvatam sve uslove Konkursa Poezija-Proza 2014    

______________________________________________________

Srpski pesnici u Velikoj Britaniji nemaju mnogo mogućnosti da predstave široj publici svoju poeziju na srpskom jeziku, niti postoji neki organizovani godišnji skup na kome bi se pesnici I pisci susreli, izmenjali svoja iskustva I upoznali sa drugim pesnicima širom zemlje. Takvi skupovi bi bili inspirativni I omogućili bi i publici da se upoznaju sa novim smerovima u poeziji i da prate svoje omiljene pesnike kroz njihovu emotivnu i stvaralačku putanju.

 Srpska biblioteka u Londonu je pokrenula inicijativu okupljanja pesnika

i pisaca u Velikoj Britaniji i stvaranja baze podataka koja bi pomogla da se I autori I publika redovno obaveštavaju o događajima vezanim za literaturu, poeziju, književne večeri, informacije o novim knjigama I izadvačkim poduhvatima kako u Britaniji tako I u Srbiji a možda vremenom I šire.

 Naša inicijativa je  da po prvi put organizujemo konkurs poezije koji treba da okupi što više naših srpsko-britanskih autora koji pišu na srpskom I engleskom jeziku I pobednicima konkursa, prve tri nagrade u obe kategorije, posebno se dodeljuju nagrade za svaki jezik, objavićemo knjigu poezije, a svi učesnici će imati zadovoljstvo da čitaju po jednu svoju pesmu na književnoj večeri koju bi priredila Srpska biblioteka u Londonu da promoviše ovaj događaj I objavi nagrade.

 Selektori-žiri poezije su urednici I književnici iz Britanije I Srbije.  Žiri se sastoji od tri člana I jednog iz Srpske biblioteke u Londonu I svaki bi čitao poeziju nezavisno od drugih pa bi tom selektivnom metodom došli do pobednika. Pesnici treba da pošalju svoju poeziju za žiri u tri primerka pod pseudonimom I jedan zatvoren koverat sa pravim imenom I adresom (na koverti treba da stoji vaš znak, simbol ili pseudonim), na adresu Srpske biblioteke u Londonu, a zatvorene koverte sa pravim imenima autora će biti otvorene tek kad se izaberu pobednici.

 Cilj našeg konkursa je da ohrabrimo pesnike da pišu na svom maternjem jeziku ali I one koji ne  prave razliku u jeziku, I da omogućimo srpskom stanovništvu u Velikoj Britaniji da imaju stalni kontak sa srpskom kulturom I nacionalnim bićem. Generacije pesnika su ostavljale svoja dela pokolenjima na čitanje I razumevanje specifičnih životnih situacija u kojima su se pesnici nalazili, a njihove reči su budile osećanja ljubavi, darežljivosti, rodoljublja I hvale onima koji su nas proslavili I proneli naše ime kroz istoriju.

Mi se nadamo da će ova inicijativa biti svestrano podržana I da će se mnogi pesnici odazvati pozivu da učestvuju I da se druže sa svojom publikom.

Želimo vam uspeh I sa srećom

The Serbian Library, 33-35 Dawes Road, London SW6 7DT

serbianlibrary@yahoo.com

Slične vesti

1 comment

Milos 04/01/2014 at 12:56

Леп конкурс, само овај део треба допунити:

– Sudije i selektori su poznati autori, izdavači i univerzitetski profesori književnosti.

Треба написати ко је све члан жирија. : )

Comments are closed.