Konkurs posvećen Lazi Kostiću, najbolji putuju u London

Filed under: kutak za mlade,poezija,proza,Srbija |
Fond „Laza Kostić“, u okviru obeležavanja stote godišnjice od smrti jednog od najvećih srpskih pesnika 19. veka, raspisao je nagradni literarni konkurs za osnovce, srednjoškolce i studente.
Oni do 11. juna mogu predati radove u svojim školama, a za najbolje predviđena je i poseta Londonu, najavila je na konferenciji za novinare umetnički direktor Fonda Marina Milić Apostolović.
Mladi se mogu takmičiti u tri teme: „Laza Kostić i Vilijem Šekspir“, „Laza je bio drugačiji. Savremenici ga nisu razumeli. Zašto bi mene?“ i „Moj prvi sportski uspeh“, na koji se, pored osnovaca i srednjoškolaca, mogu prijaviti i studenti.
Prva nagrada je poseta londonskom Gloub pozorištu, tokom oktobra, druga donosi kompjuter, a oni koji osvoje treće mesto putovaće na izlet „Lazinim stopama“, na mesta značajna za tog velikana, uključujući i Kovilj, pesnikovo rodno mesto, rekla je Milić-Apostolović.
Na ovaj način Fond nastavlja ka svom cilju, koji se zasniva na popularizaciji dela i dostignuća Laze Kostića i zdravog pristupa životu kroz učenje, stvaranje, inventivnost i razvijanje sportskog duha kod naše omladine, rekla je na konferenciji predsednica Fonda Snežana Spasojević.
Fond radi i na intenziviranju bilateralnih veza u oblasti kulture između Republike Srbije i Velike Britanije, zbog toga što je poznati pesnik poznat i po prevođenju dela Šekspira, rekla Spasojevićeva.
Konkurs se organizuje u saradnji s Ministarstvom prosvete, uz podršku Ministarstva omladine i sporta, rečeno je na skupu kome su prisustvovali državni sekretari Ministarstva prosvete i Ministarstva za dijasporu Radivoje Mitrović i Predrag Tojić i pomoćnik ministra prosvete Bogoljub Lazarević.
Fond je osnovan 1991. godine u Londonu povodom 150. godišnjice rođenja jednog od najvećih srpskih pesnika 19. veka, koji je, pored velikog stvaralačkog doprinosa, 50 godina svog života posvetio proučavanju Šekspira i bio prvi srpski šekspirolog, ali i dramski pisac, estetičar, doktor prava, novinar, prevodilac, preteča jahačkog sporta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dokaži da nisi mašina: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*