15.7 C
Belgrade
29/05/2023
poezija Srbija

Konkurs „Kragujevac open poetry“

Studentski kulturni centar Kragujevac i neformalna grupa kragujevačkih kulturnih poslenika, raspisuje konkurs za prvi „Kragujevac open poetry“. Reč je o takmičarskoj pesničkoj manifestaciji, a konkurs je otvoren za sve.

Potrebno je na adresu SKC pošalje najmanje tri, a najviše pet pesama.
U kratkim pesničkim dvobojima, publika i tročlani žiri, biraće „boljeg“ koji ide u sledeći krug do velikog finala. Žrebanjem na početku festivala napraviće se „kostur“, pa će tako pesnici iz kvalifikacija, preko šesnaestine, osmine, četvrt i polufinala stići do finala, u kome najbolje očekuju i nagrade.

Ideja pokretanja manifestacije „Kragujevac open poetry“ je uspostavljanje nove scene sa koje bi se čuo živi, probrani govor mladih pesničkih snaga. „Kragujevac open poetry“ radiće na afirmaciji pesništva kroz različite medije. Kultura se meri „poletom stiha“ i ovo će biti prilika da preko ovog „test“ festivala u našoj sredini osnažimo ulogu poezije kao načina življenja i scenskog delovanja.
Ideja je da poeziju približimo publici – od običnih prolaznika do uglednih književnika, na originalan, zanimljiv i autentičan način, a sa ciljem da se opovrgnu predrasude da je poezija beznačajna, marginalizovana i nepotrebna čoveku danas.

Prvi „Kragujevac open poetry“ biće organizovan u subotu, 11. avgusta, na letnjoj sceni SKC-a (plato iza PMF-a), a ove godine festival će
trajati samo jedan dan (od sledeće godine, nakon afirmacije, plan je da festival traje tri dana).

Pesme slati na elektronskom poštom na: xhaxhi@gmail.com, ili na jasamcer@gmail.com sa subjektom poruke „KG open poetry“
Konkurs je otvoren od 23. jula, do 5. avgusta.

Slične vesti